МВФ насочи основната критика за финансовия ни сектор към КФН

13169
МВФ насочи основната критика за финансовия ни сектор към КФН
Снимка: БГНЕС

Българската банкова система „показва значителна устойчивост към уронването на доверието”, независимо от проблемите в сектора през миналата година. Това гласи заключението на поредната мисия на МВФ в България.

Предвид тази констатация обаче, от Фонда препоръчват „решителни действия за преодоляване на слабостите, разкрити в резултат на фалита на КТБ”. „С изтичане на мандата на управителя на БНБ и предстоящия избор на нов подуправител за банковия надзор, от съществено значение е навременното одобрение на лица с ясен мандат за подкрепа на силна, независима и отговорна БНБ”, казват експертите. И препоръчват „механизъм за насърчаване на свободния достъп до повече данни на равнище банки”.

Съдът не позволи назначаването на временен синдик за КТБ

Софийският градски съд е отхвърлил молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за назначаване на временен синдик на "Корпор...

Извън общите приказки, конкретна критика е насочена към Комисията за финансов надзор, макар и по заобиколен начин. „Независим експертен преглед на надзорната рамка на Комисията за финансов надзор също би бил полезен за укрепване на доверието в цялата финансова система”, казват от МВФ. Следва да има „откровен, задълбочен и независим преглед от външни на банковата система експерти на предишната надзорна дейност, за да се засилят процесите на надзора и да се извлекат поуки от случая с КТБ”, гласи становище на експертния доклад.

МВФ иска още конкретни планове от КФН за надзор над регистрираните одити. Фондът предлага директна намеса на администрацията по отношение на финансовия надзор. Припомняме, че KPMG беше глобена със 100 хил. лева заради одита на КТБ – по пет отделни постановления.

По темата за пенсионната реформа МВФ препоръчва „достатъчно време за изчерпателен анализ на въздействието” на реформата. Фондът предупреждава, че това е фундаментална промяна.

На снимката: Председателят на КФН Стоян Мавродиев

Офшорка плюс български съдии - коктейл "Ужилване", изпит от ОББ и ДСК

Със 100 лева вземаш милиони – тази история се оказа горчива истина за две български банки, които пострадаха сериозно с милиони за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика