МЗХ обещава да отговори в срок на ЕК за земеделските земи

9755
МЗХ обещава да отговори в срок на ЕК за земеделските земи
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия взе решение да поиска официално от България, Унгария, Литва и Словакия да представят съображенията си относно своите закони, които регулират придобиването на земеделски земи.

Във връзка с това решение на Европейската комисия от Министерството на земеделието и храните заявяват, че България ще спази срокът от два месеца поставен от ЕК за изготвяне на отговор, след като се запознае подробно с решението й. Министерство на земеделието и храните ще инициира разговор с Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, за да се обсъдят и предприемат адекватни действия, както в защита на интересите на земеделските производители, така и за спазване на европейското законодателство.

Според ЕК, нормативните актове, които регулират придобиването на земеделски земи, съдържат няколко разпоредби, които могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на ЕС. Всякакви ограничения на тези залегнали в Договора за ЕС основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност. Макар че държавите-членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС, уточняват от Брюксел.

Според ЕК оспорваните национални разпоредби съдържат също така някои ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки. Те включват: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

ЕК ни открива наказателна процедура заради купуването на земеделска земя

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България и още три от по-новите страни-членки заради ограниченията, които нал...

Искането на Комисията е под формата на официално уведомително писмо - първият етап от процедурата за установяване на нарушение съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз. България имат срок от два месеца за отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика