На челно място при кредитите от КТБ с висока степен на претърпени загуби – издатели и медии

7886
На челно място при кредитите от КТБ с висока степен на претърпени загуби – издатели и медии
Снимка: БГНЕС

Пътят за възстановяване на средства, дължими от клиенти-кредитополучатели, просто не може да бъде клиентът-кредитополучател. Това е заключението на международната разследваща и консултантска компания AlixPartners.

В специална част от доклада, озаглавена „Висока степен на претърпените загуби – алтернативна гледна точка”, одиторите посочват къде и колко „изложени на риск” кредити е дала КТБ.

Докладът на AlixPartners за КТБ вече е публикуван

Докладът на международната разследваща компания AlixPartners за Корпоративна търговска банка (КТБ), който бе поръчан от депутатите, веч...

На водещо място се намират „Родина Пропъртис” и свързаните с компанията юридически лица. "Родина пропъртис" е дъщерно дружество на ТЦ-ИМЕ. Точно ТЦ-ИМЕ беше неколкократно посочено в различни доклади за КТБ на българските институции като дружеството, служило за „гара разпределителна” при раздаването на кредити към свързани лица. Стойността на отпуснатите кредити към „Родина Пропъртис” и свързаните юридически лица, изложена на риск, е 641,5 млн. лева! Тези пари са отпускани за два вида дейности – за издателска дейност и имущество, както и за директно финансиране на медии. Финансирането е ставало чрез „Краун Медиа”, която стоеше зад TV7 и възлиза на 254 млн. лева. Извън тези пари има и кредити към TV7 и BBT – 13,4 млн. лева. Останалите 374,1 млн. лева са за „издателска дейност” извън TV7 и BBT.

На второ място в списъка личи името на БТК Виваком. Там стойността на отпуснатите кредити, изложена на риск от невъзвръщаемост, е 448 млн. лева. Чрез „Бромак” – фирмата на Цветан Василев, с която той контролираше еднолично КТБ, са дадени 254,3 млн. лева. От НУРТС – компанията, която стои зад мултиплексите т.е. цифровизацията в България, са дошли 176,8 млн. лева. 16,9 млн. лева пък са отпуснати по мостово кредитиране от руската банка ВТБ (VTB), чийто представител в България е бившият финансов министър Милен Велчев. Заради непокрити навреме вноски по кредита от общо 150 млн. евро, ВТБ поиска продажбата на БТК, оперираща под търговската марка „Виваком” (Vivacom). Търгът беше спечелен от Спас Русев, известен като лобист на Симеон Сакскобургготски, но се появиха съмнения, че е възможно сделката да пропадне заради решение на „ВТБ Кепитъл” да удължи срока за погасяване на мостовия заем.

Изложената на риск експозиция на КТБ към „Петрол” АД е 411,6 млн. лева. Според AlixPartners общата стойност на кредитните експозиции след прихващане е 328 млн. лева или 168 млн. евро, което е сравнимо с първоначалната стойност на „Петрол”, предложена от Гриша Ганчев – 120 млн. евро.

Ще обяви ли НАП дали политици са крили пари в КТБ - не е много ясно

Националната агенция за приходите още няма резултати по започналите проверки на публични фигури, клиенти на КТБ. НАП се самосезира след...

Името на Русенската корабостроителница също е в списъка – неизплатени кредити за 160,6 млн. лева. „Въпреки че корабостроителницата е очевидно добре поддържана, тя не се радва на нови инвестиции и не преуспява”, гласи точен цитат от заключението на AlixPartners.

Одиторите са категорични, че може да има „потенциални граждански искове” срещу KPMG България за щети, причинени от небрежно извършени одити. Припомняме, че KPMG се размина само с глоба заради пропуските си при одитите на КТБ – 100 хил. лева за компанията.

Важно заключение за аферата „КТБ” има и относно прокуратурата. Според AlixPartners "прокуратурата има значителен и потенциално полезен набор от данни, голяма част от които получени при използване на източници, до които ние нямаме достъп, още по-малко леснодостъпен. С напредване на нашето разследване стана ясно, че част от тази информация е по-подходяща за предявяване на граждански искове. Имаме множество висящи въпроси".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com