На предприемачите у нас им отнема близо месец да се справят с бюрокрацията

2426
На предприемачите у нас им отнема близо месец да се справят с бюрокрацията
Снимка: Gettyimages.com

Цели 175 часа, или приблизително 22 работни дни отнема на предприемачите в България да се справят с бюрократичната тежест в рамките на една година. Това показва Индексът на бюрокрацията за България на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Средно 22 са работните дни в един календарен месец. За това време една фирма трябва да направи поне 56 административни стъпки. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27.5 часа (3.5 работни дни), посветени на бюрокрацията. С публикуването на индекса бе отбелязан международния ден на бюрокрацията. Подобен индекс са разработили и в Словакия и Чехия.

Имотният регистър и БУЛСТАТ бавят електронното управление

Още дълго време гражданите и бизнесът ще трябва да подават на хартия удостоверения за имоти в Агенцията по вписванията, въпреки че прав...

Индексът на ИПИ е пресметнат на базата на виртуална компания модел, по примера на Словения и Чехия. Тя е еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции и има четирима работници. Оборотът й за годината е 110 хил. лв. и е регистрирана по ДДС. Компанията разполага със собствена сграда и има едно превозно средство, пише в. "Сега".

175 часа, които отнема покриването на бюрократичните изисквания, са равни на около 960 лв. разходи за заплати. В тази сметка не влизат платените такси и другите плащания по договори, които са директен резултат от един или друг регламент. Изчисленията за въображаемата компания покриват само базови бюрократични сфери - стартиране на бизнес, трудови норми, безопасност на труда, данъчни правила, управление на отпадъците и изисквания, обвързани с производствения процес. Всякакъв тип проверки от страна на службите или специфични събития в рамките на трудово-правните отношения (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят много сериозна тежест, не са включени в индекса. При това е заложено, че се използват максимално електронни услуги - нещо, което за българската администрация може да стане реалност в необозримо бъдеще. Така че според ИПИ 56-те стъпки и 175 часа са по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас.

В Чехия, една от другите две страни, където се провежда изследването, положението изглежда по-тежко - там бизнесът отделя 200 часа, за да се справи с бюрокрацията. Малко по-напред е Словакия - със 164 часа на година. От трите изследвани страни най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България. За това са нужни 27.5 часа и 15 процедури.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика