Бюрокрация пречи на омбудсмана да помогне на квартал "Стрелбище"

4198
Бюрокрация пречи на омбудсмана да помогне на квартал "Стрелбище"
Снимка: Николай Белалов

Юридическият екип на омбудсмана Мая Манолова все още няма пълен достъп до документите по делото за строителството на небостъргач в столичния квартал "Стрелбище". Става въпрос за терен на ъгъла на булевардите "Петко Тодоров" и бул. "България".

Главният архитект на София: Има редица спънки пред строежа на небостъргач в кв. "Стрелбище"

"Има подземна инфраструктура в имота, има електрическо захранване, има редица неща, които възпрепятстват каквото и да е строителство та...

Днес (6 август) над 50 жители на квартала отново излязоха на протест в защита на градинката, която вчера беше заградена наполовина. Вчера (5 август) на мястото беше изпратен и багер, но протестиращите успяха да спрат работата.

Манолова се появи и разговаря с недоволните граждани. Пред репортер на Actualno.com тя заяви, че екипът ѝ няма пълен достъп до документите от съдебното дело, от които ще стане ясно дали процедурата по одобрение на Подробния устройствен план (ПУП) за терена е напълно спазена. "Ще отнеме повече време от очакваното", допълни тя. На изричен въпрос дали има нарочни административни пречки, тя заяви, че не желае да коментира.

По думите ѝ фактът, че оградата около градинката се поставя в събота сутрин, показва, че "нещата не са много чисти". "Много институции участват в работата с тези проекти, затова отговорността е размита", добави Манолова.

Въпросната градинка е получена чрез заменка от фирма НИКМИ - когато кмет на София е Бойко Борисов, която е собственик на терена и която от 10 години опитва да реализира строеж на 43-етажен небостъргач.

Столичният общински съвет позволи бъдеща приватизация на още един зелен терен в "Стрелбище"

В Годишния общински план за приватизация на терени в София беше предложено да не бъдат включени общо три терена, два от които се намира...

Припомняме, че съгласно Общия устройствен план (ОУП) на Столична община от 2009 година парцелът, където се готви строежът, е зелена площ. НИКМИ обаче са пожелали да използват имота за строеж още през 2007 година, което създава усложнението. И днес обаче НИКМИ не предостави разрешително, което им дава право да поставят ограда на мястото.

"Най-големият пропуск (бел. ред. - за бъдещо инвестиционно намерение) е изискването на чл. 19 от Закона за устройството и застрояването на Столична община, ал. 4 към 2007 г., който е действал и е задължавал собствениците да съгласуват предложенията си с Дирекция "Зелени системи". По едно вътрешно правило, въведено от Общински съвет, при повече от 12 дървета се съгласува с комисията по екология с председател г-жа Лорита Радева", заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Actualno.com преди две седмици. Той уточни, че такова становище към 2007 г. не е имало.

Припомняме още, че един от собствениците на НИКМИ Милчо Благоев пред телевизия BIT се закани, че ще загради градинката, а присъстващи служители на НИКМИ споделиха неофициално, че това се прави, за да обърнат властите внимание на казуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София