На първо четене: Без проблем с пенсиите догодина

3035
На първо четене: Без проблем с пенсиите догодина
Снимка: БГНЕС

Депутатите периеха на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г. "За" него гласуваха 77 народни представители, 37 бяха "против", 19 се въздържаха.

Бюджетът на ДОО за 2017 г. предвижда от юли пенсиите да се увеличат с 2,4%. Средната пенсия ще нарасне с 10 лв. спрямо тазгодишната и ще стане 341 лв. и 57 ст.

Пенсиите за догодина може и да не бъдат увеличени

Ще има ли проблеми с пенсиите догодина? Напълно възможно, след като Социалната комисия не прие на първо четене бюджета за Държавното об...

Вноската за пенсия за масовата трета категория се увеличава от 17,8% на 18,8%, но това е записано в КСО и ще влезе в сила и без новия бюджет на НОИ. С преходните разпоредби към проектобюджета обаче се предвижда друга промяна в КСО - за драстично увеличение на вноската за пенсия на служителите от сектор "Сигурност", което може да не влезе в сила, ако не се приеме новият бюджет. Според него през 2017 г. хазната ще плаща с 20 пункта по-висока осигуровка за пенсия на военни и полицаи. Така за родените преди 1960 г. вноската става 60,8%, а за родените след 1959 г. - 55,8%. Останалите 5 на сто от тяхната вноска отива за втора пенсия в универсален пенсионен фонд. Това ще донесе допълнителни 216 млн. лв. на ДОО за догодина. Въпреки драстичното увеличение фондът, в който постъпват вноските на военни и полицаи и от който се изплащат пенсиите на ранните пенсионери, остава на сериозен дефицит. За догодина той ще е почти 131 млн. лв.

Запазват се всички плащания от НОИ - обезщетението за втората година от майчинството остава 340 лв., а минималното за безработица - 7,20 лв. на ден. Минималните осигурителни доходи се увеличават средно с 2,6%, основно заради ръста на минималната заплата с 40 лв. на 460 лв. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а таванът на пенсиите - 910 лв. Разходите за пенсии ще са 8 млрд. и 935 млн. лв.

В рамките на дебата от БСП заявиха, че няма да подкрепят бюджета на държавното обществено осигуряване. Според тях той не гарантира нищо на никого.

Д-р Хасан Адемов от ДПС успокои българите, че ще получат пенсиите и обезщетенията си дори и бюджетът на държавното обществено осигуряване да не бъде приет.

Бюджетът мина през Министерски съвет, следва парламентът

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 201...

Зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова заяви, че партията няма да подкрепи бюджета на ДОО за 2017 г. Според нея е редно следващото легитимно избрано правителство да избере с какъв бюджет да работи.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също заяви, че няма да подкрепи бюджета на държавното обществено осигуряване.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова добави, че с проекта за бюджет за 2017 г. на ДОО правителството продължава две основни цели и политики – стабилитет на пенсионно-осигурителната система и поетапно повишаване на размера на пенсиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com