Над 15 млн. лв. е реализираният износ през 2017 г. от български производители, заедно с Лидл България

2366
Над 15 млн. лв. е реализираният износ през 2017 г. от български производители, заедно с Лидл България
Снимка: Лидл България

Продажби за над 15 млн. лева са реализирали български производители в магазини на Lidl в Европа през 2017 г. Благодарение на партньорството си с Лидл България над 20 български компании реализират продукция извън страната. Веригата отчита и сериозен ръст на обемите от български производители в страната – вече 31 доставчици произвеждат 87 артикула като част от продуктовата линия "Родна стряха".

Тези резултати бяха представени днес от главния изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска, министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, председателя на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева и председателя на УС на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев, съобщиха от Лидл България.

„Ние подкрепяме качественото българско производство. Поздравявам Лидл, че работят активно с българските производители и постигат много добри резултати. Лидл е добър посредник в процеса на промотиране на качествени български продукти“, каза министър Румен Порожанов.

„Доказателство за устойчивото партньорство на Лидл България с българските производители са цифрите – отчетохме двоен ръст на български продукти под марката „Родна стряха“ за една година и дадохме възможност на български производители да реализират износ за над 15 млн. лв. Горди сме от факта, че потребителите в 22 европейски държави се насладиха на традиционни български продукти“, коментира Милена Драгийска.

Сред примерите са впечатляващите резултатите, постигнати при износа на хляб и вино - 165% ръст на продадени бутилки българско вино и почти двоен ръст в броя на пазарите, в които се изнася български хляб. Те бяха коментирани от представителите на браншовите организации:

Според Мариана Кукушева, председател на НБСХС: „През годините Лидл се превърна в еталон за лоялни и отговорни търговски практики и за устойчиво партньорство с българските производители“.

„Благодарни сме на Lidl за това, че дават възможност на български винопроизводители да навлязат в 8 нови европейски държави“, сподели Радослав Радев, председател на УС на Националната лозаро-винарска камара.

Наред с постигнатия ръст при брой артикули и доставчици, Лидл въвежда и качествена иновация при млечните и месни продукти – продукти от собствена ферма, обозначени със специален символ на опаковката. Характерното за тях е, че са произведени със суровини от самия производител. По този начин се постига високо качество на продукцията, стриктен контрол и се гарантира проследяемост от съставките до крайния артикул.

Обобщените резултати за продуктова линия „Родна стряха“*, стартирала през февруари 2017 г., включват: почти двоен ръст в броя продукти (от 45 на 87), 30% ръст на българските доставчиците, 20% ръст при месните, 50% ръст при млечните и 58% ръст при сладкарските изделия.

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в над 25 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 87 магазина в 46 града и над 2 300 служители, а марката Lidl е затвърдила водещата си позиция на пазара на хранителни стоки. Лидл България е носител на 7 медала Best Buy Award PRIVATE LABEL Bulgaria 2017/2018 за най-добро съотношение цена-качество на продукти със собствена марка и 7 отличия QUDAL – QUality meDAL 2016/2017 за най-високо качество на продукти със собствена марка в България.

* Данните са за февруари 2018 г., спрямо март 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика