Найденов погна "Кауфланд" за нередовни яйца

7482
Найденов погна "Кауфланд" за нередовни яйца
Веригата ще бъде глобена с 10 000 лева, заради предлаган микс от маркирани и немаркирани продукти в една опаковка

Проверка в голямата търговска верига "Кауфланд" е установила, че се предлагат миксирани опаковки с яйца - такива, които отговарят на изискванията, и неотговарящи, внос от Полша. Това обяви пред журналисти днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Сигналът е подаден от Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители.

Зоополиция подхваща душманите на животни

България ще има зоополиция. Служителите й ще арестуват хора, които малтретират животни, и ще спасяват домашни любимци от лоши стопани....

Продажбата на яйца с червена точка е абсолютно забранена, припомни Найденов. В кутия от 10 яйца половината са с маркировка, а другата половина - без всякаква маркировка.

"Производителят в полската ферма следователно разполага и с клетки, които отговарят на изискванията, и с такива, които не отговарят. И вместо тези, които не отговарят, да отидат за термична обработка, те се предлагат на нашия пазар. Яйцата са безопасни, но това е нарушаване на регламента и води до нелоялна конкуренция, защото те са с около 2 евроцента по-евтини, а по този начин убиват нашата индустрия", коментира министърът.

Той обяви, че утре ще се подготви писмо до 14-те страни-членки на ЕС, с което ще изискаме, когато на нашия пазар пристигат яйца от ферма, която още не е изпълнила официално изискванията, те да имат допълнително сертификат, че предлаганите яйца са от кокошки, които живеят в клетки, отговарящи на изискванията.

Веригата "Кауфланд" ще бъде санкционирана с най-високата санкция, предвидена в закона - от 10 000 лв. В случай че не изпълняват изискванията, можем да пристъпим към по-тежки мерки като ограничаване на предлагането на подобни продукти във веригата, каза още министърът.

Мирослав Найденов се заема с проблема за бездомните кучета

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще се срещне с новоизбраните кметове, за да обсъдят проблема за бездомните кучета. За тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика