Не е ясно на кои производители на ток плаща държавата

1387
Не е ясно на кои производители на ток плаща държавата
Снимка: iStock/Guliver

Кои производители на ток в България получават пари от Националната електрическа компания (НЕК)? На този въпрос официален отговор няма от страна на НЕК. И в Министерството на енергетиката, което е и принципал на НЕК, също не знаят на кого превежда пари подопечната им фирма.

Към края на юни извършените плащания на НЕК към производители на ток са за 2,3 млрд. лв. С това НЕК е покрила 88% от плащанията си към производители на ток - въглищни централи, ВЕИ-та, когенерации, зелени и водноелектрически централи, АЕЦ, американски тецове и др. Задълженията в края на полугодието са за 1,5 млрд. лв., като от тях близо 190 млн. лв. са просрочени, показват данни на ведомството на Теменужка Петкова, предоставени на в. "Сега". Това означава, че министерството и министърът знаят колко и какво дължи НЕК, но не и на кого е задлъжняла. Отговор от НЕК на запитване от вестника по ЗДОИ няма.

БЕХ към Петков: Необосновано е да се твърди, че кредиторите ще имат претенции към активи на холдинга

Изказаните твърдения, че кредитодателите биха могли да предявят претенции към активи на БЕХ са необосновани. Това се казва в позиция на...

Тези дни от забавяне в плащанията се оплака шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев, който не скри колко дължи електрическата компания. Пред БНР той коментира, че НЕК е задлъжняла с около 90 млн. лв. за купения от АЕЦ-а ток. Затова и централата ще си прихване 40 млн. лв. от задълженията и няма да плати дивидент на държавата.

Плащанията на НЕК винаги са предизвиквали интерес, особено що се отнася до имената на фирмите партньори. Преди две години например излязоха любопитни данни за начина, по който държавната фирма се е издължавала на производителите на ток. На фона на сериозните си финансови проблеми закъсалата електрическа компания тогава е била особено стриктна към фирмите, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Задълженията към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", както и към свързаните с енергийния бос ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" били покривани по възможно най-коректния начин, докато останалите фирми е трябвало да чакат.

Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза" и сливенската "Топлофикация". В предоставената справка бяха включени 50 компании, към които са били нареждани плащания. Само 34 от производителите са получили 50% и над 50% от парите, които електрическата компания им дължи. За разлика от фирмите фаворити част от останалите компании са получавали само между 20 и 30% от дължимите суми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика