Николай Василев: С продажбата на "Виваком" ще се знае кой е собственикът

9706
Николай Василев: С продажбата на "Виваком" ще се знае кой е собственикът
Снимка: БГНЕС

Продажбата на "Виваком" е по-скоро положително събитие, защото ще допринесе за по-голяма прозрачност по отношение собствеността на телекома. Това заявява пред TV7 Николай Василев, бивш вицепремиер на икономиката и управляващ партньор в Expat Capital новината за продажната на Българска телекомуникационна компания с търговско име "Виваком".

Той не се ангажира с предположения относно стойността на телекома, но според него към момента компанията струва няколкостотин милиона евро, което включва акции и дългове.

Николай Василев стана инвестиционен консултант

Комисията за финансов надзор издаде сертификат за инвестиционен консултант на бившия вицепремиер Николай Василев. Регулаторът е призна...

Василев коментира евентуалната продажна в момент, когато стана ясно, че е насрочен търг за продажбата на телекома. Причината е неплащането на задълженията по мостов кредит в размер 150 млн. евро на руската инвестиционната компания "ВТБ Капитал" (VTB Capital). У нас "ВТБ Капитал" се представлява от братята Милен и Георги Велчеви.

Междувременно Дмитирий Косарев, собственик на компания Empreno Ventures Limited, обяви, че процедурата по продажба на телекома е незаконна. Той претендира за 43% от акциите на най-голямата българска телекомуникационна компания по размер на приходите. Empreno притежава 100% от акциите на компанията LIC Telecommunications Sarl (LICT), която от своя страна владее 43% от акциите на "Виваком", каза Косарев в съобщение до медиите.

Запитан дали претенциите на Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, са обосновани, Николай Василев заявява, че това не е първият човек, който претендира за собственост във „Виваком“ през последните 6 месеца, и няма да е последният. Василев добави, че твърденията са още една причина да се търси по-голяма прозрачност във връзка със собствеността на "Виваком", тъй като нито телекомът, нито българската икономика ще спечелят от една компания, разкъсвана от своите акционери чрез висящи съдебни производства.

Василев счита, че значението на „Виваком“ за националната сигурност е малко преувеличено, и по негово мнение не е повече или по-малко от това на другите два големи оператора в България, които също имат чуждестранни собственици.

Николай Василев брани Мария Дивизиева

"Не виждам как Мария Дивизиева може да е злоупотребявала с европари. Съпътстваща щета е много добро обяснение за сегашното положение". ...

На въпроса дали би било добре държавата да се намеси и да национализира „Виваком“, Василев отговори, че държавата се е доказала като лош мениджър на търговски дружества, както е видно от критичното състояние на българските железници и енергийния сектор, съобщават от пресофиса на българското подразделение на "ВТБ Капитал".

Василев уточни пред Mediapool, че не е участник в предстоящия търг, нито е агент на някого от кандидатите, които се готвят да се явят.

Четирима са кандидатите за акциите на БТК. Сред тях са лобистът Спас Русев и американецът Марк Шнайдер, собственик на европейския кабелен оператор UPC. Другите две оферти се пазят в тайна, но са на лица, не за първи път гравитиращи около телекома, писа по-рано в. "Капитал".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика