Нов абсурд около многомилионните кредити от ББР - с процедурни хватки?

11544
Нов абсурд около многомилионните кредити от ББР - с процедурни хватки?
Снимка: ББР

"Вече и аз почвам да мисля, че без арести няма да стане". Това е заключението на скандално звучаща публикация във Фейсбук на бившия депутат от БСП Георги Кадиев, касаеща ситуацията в Българската банка за развитие (ББР) и възможността да бъде направен пълен одит - и с информацията от кредитните досиета на разположение на одитиращите, що се отнася до най-големите кредити, отпуснати от банката - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Припомняме, че на 30 май пред БНР служебният финансов министър Кирил Петков подробно обясни процедурата по отношение на Надзорния съвет на ББР. Той уточни, че председателят на Надзорния съвет може и вече го прави - да подаде за нова оценка уволнените вече двама членове пред БНБ и БНБ да се съгласи да бъдат сменени посредством новата оценка. Иначе по правилата сега смяната на Надзорния съвет на ББР става като настоящият Надзорен съвет си предлага заместниците, а БНБ трябва да ги одобри и има срок от 60 дни да го стори. За да се направи оценката на двамата уволнени от Надзора, Управителният съвет на ББР трябва да одобри плащане на такса, което се прави пак от Надзора на ББР.

В случая, Кадиев твърди, че председателят на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев е платил 2000 лева на БНБ да разгледат две кандидатури за Надзорен съвет на ББР. Кадиев не уточнява на 100% дали говорим за нови хора или Янев прави това, което обясни Кирил Петков преди два дни. Но ексдепутатът казва, че от БНБ са на позиция, че не може Янев да плати таксата от личната си сметка т.е. трябва да мине през сметка на ББР, а там ситуацията е такава, че Управителният съвет на ББР е все още старият, защото Надзорният съвет не може да го смени, тъй като не може да бъде утвърден нов Надзорен съвет поради посочените по-горе обстоятелства.

"Това ни връща в изходно положение: кандидатурите са внесени миналия петък, но Управителния съвет на ББР (все още под контрол на ГЕРБ) не иска да плати таксата, няма кой да ги задължи, а подуправителят на БНБ Миленков, също част от кръга на Горанов, умишлено бави изготвянето на експертизата одобряват ли се новите кандидати за надзорния съвет.

Колко дълго ББР е на загуба?

Българска банка за развитие излезе на загуба от 104.5 млн. лева през миналата 2020 година, сочат данните на Българската народна банка. ...

В резултат Надзорният съвет на ББР е само от един член, съответно не може да смени Управителния съвет, съответно ГЕРБ продължават да ръководят държавната банка, с активна подкрепа отвътре и от кръгове в БНБ", разсъждава Кадиев.

Actualno.com изпрати въпроси за потвърждение и пояснение до БНБ, но до момента на публикуване на материала не сме получили отговори.

По-рано днес, 1 юни, сагата с ББР продължи - Кирил Петков обяви, че Управителният съвет на ББР не дава достъп до кредитните досиета, а от ББР отвърнаха, че одиторите нямат право да получат достъп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com