X
 
 

Новият шеф на БАБХ подозира, че не се съобщава за всички намерени умрели свине

1068 1
photo of Новият шеф на БАБХ подозира, че не се съобщава за всички намерени умрели свине
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Съмнения, че някой укрива умрели глигани ирази новият директор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков.

"Подозирам, че не се съобщава за всички намерени умрели свине. Нямам доказателство, но така се говори", каза той. "Силно съм обезпокоен, че не се откриват умрели свине по време на лова. Намерени са само две-три, а би трябвало да са много повече", добави той и съобщи, че днес ще има разговор с министъра на земеделието Десислава Танева за изследванията и че в близките дни ще бъдат предприети действия, но не уточни какви.

Китайски учени разгадаха структурата на Африканската чума по свинете

Китайски учени откриха структурата на вируса на Африканската чума по свинете. По този начин могат да бъдат разработени ефективни и безо...

Желязков отбеляза, че още от първата седмица на лова е установено, че разписаните мерки трябва да се коригират, тъй като пробите постъпват много бавно и хората трябва да съхраняват простреляния дивеч няколко дни. "Затова коригирахме нашите мерки и вече пробите ще постъпват разделени - тези за трихинели ще постъпват в държавните лаборатории, където ще бъдат изследвани, а пробите за африканска чума (АЧС) - в държавните лаборатории, акредитирани за АЧС, където пробите за АЧС излизат в рамките на деня, в който постъпват. За трихинелата е малко по-бавно, тъй като методите са трудоемки и изискват време", отбеляза Желязков.

Запитан каква е картината от изследванията за разпространението на африканската чума по свинете, директорът на БАБХ съобщи, че днес ще докладва на министъра резултатите за първите две седмици. "Прави впечатление, че много малко са положителните случаи - около 10 - 15 случая", посочи той и добави, че малко повече са случаите на трихинела. 

По повод недоволството на свиневъди от ниските обезщетения заради акцията срещу африканската чума по свинете и информациите, че представители на свинекомплекса в Голямо Враново обмислят да съдят държавата, Желязков заяви: "Имат право да съдят държавата, каквото решат ние няма да се страхуваме от техните действия".

Директорът на БАБХ подчерта, че това, което сега предприема агенцията, е насочено към дезинфекцията, за да може да започнат действия по репопулация на фермите. Според него същите собственици ще получат помощи от държавата при новото наслагване на проблема в техните ферми, така че нямали голямо основание да бъдат недоволни. "Те веднъж са били обезщетени и втори път ще получат средства за новото замърсяване на техните ферми", подчерта шефът на БАБХ. Желязков ги упрекна, че първоначално се възпротивили на мерките на БАБХ и забавили превантивните мерки. Мерките, които се прилагат при ликвидиране на особено опасни инфекции, са задължителни за всички стопани и те не подлежат на коментар, подчерта Желязков. "Фермата там беше свободна от инфекцията, но влезе инфекцията. Когато влезе инфекцията там, те започнаха да претендират половината ферма да бъде отцепена, да се въведат някакви допълнителни мерки за биосигурност и здравите животни да се оставят за отглеждане - нещо, което противоречи на европейските и други нормативни документи", разказа той.  

Нов случай на африканска чума в Русенско

Нов случай на африканска чума по свинете е установен в област Русе. Това бе съобщено днес на заседание на Областната епизоотична комиси...

Ръководителят на БАБХ съобщи още, че в последното огнище във Видинско е имало убити около 4000 прасета, 300 от които са майки, които са под специален контрол и добави, че не е чул да имат претенции за ниското обезщетяване, тъй като те още не са обезщетени.

Запитан как се определя размера на обезщетението, той уточни, че се води статистика, която се ползвала за база. "Там, където няма се ползват фактурите на продадените животни от последните месеци", добави той.

Какви нови правила за отглеждане на животни има заради африканската чума - припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
САЩ вярват, че режимът на Асад е бомбардирал бежански лагер

Държавният департамент на САЩ обвини режима на Башар Асад в обстрела на бежанския лагер Ках в провинция Идлиб и призова всички страни към примирие,...