МЗХГ с нови правила за отглеждане на свине и птици заради африканската чума

8345
МЗХГ с нови правила за отглеждане на свине и птици заради африканската чума
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на земеделието и храните е разработило допълнителни изисквания при отглеждането на свине в личните стопанства, фамилните и индустриалните ферми, с които да се минимизират рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания. причината са големите загуби за свиневъдството от африканската чума. Мерките са описани в изменения на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която е предложена на обществено обсъждане, съобщават от МЗХГ.

Новите правила се очакваха след като министър Десислава Танева обяви, че кризата с африканската чума по свинете е свършила, но трудностите тепърва предстоят, защото производството на свинско месо в страната трябва да става при нови мерки за биосигурност. Очакванията от стопаните бяха, че те ще натоварят допълнително бизнеса след тежката борба с чумата.

Нов случай на африканска чума в Русенско

Нов случай на африканска чума по свинете е установен в област Русе. Това бе съобщено днес на заседание на Областната епизоотична комиси...

Трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня... за да имаме национално производство на свинско месо,следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, обясни на 1 октомври министър Танева.

Новите моменти при личните стопанства са свързани с намаляване на бройката на отглежданите свине от пет на три, като предназначението на животните трябва да бъде само за угояване. При тези обекти е необходимо да се обособят ограждения за биологична сигурност, както и осигуряване на постоянен достъп до вода. Трябва да има и място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция.

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо. Въвеждат се и изисквания, свързани с определяне на площ, фронт на хранене, достъп на хора и животни, дезинфекция и съхранение на тор.

При фамилни и индустриални ферми трябва да има обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени. Всяка сграда за отглеждане на животните трябва да има филтър, помещение или място на изхода за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства. Животновъдните обекти – пасища, също трябва да имат ограждения, осигуряващи безопасност, навеси, съоръжения за бързо залавяне и фиксиране на животни. Всички отвори в индустриалните ферми за свине трябва да са обезопасени с мрежи. В случай, когато в обекти, животни се разпределят в две или повече самостоятелни производствени групи, е необходимо да се въведат отделни мерки за биосигурност за всяка група.

Отново Африканска чума по свинете в Шуменско

Нови положителни проби за Африканска чума по свинете в Шуменско са взети от диви свине, отстреляни по време на ловен излет край селата ...

Собствениците на люпилни и животновъдни обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине и фамилна ферма за свине се задължават да имат изготвени индивидуален план за биосигурност. В него трябва да са определени критичните контролни точки в обекта и процедури за тяхното управление. Необходимо е стопаните да имат план за прилагане на спешни мерки при констатиране на заразно заболяване, одобрени от БАБХ.

С цел повишаване на биосигурността в обектите за свине, е необходимо да се предприемат мерки за ограничаване достъпа на външни лица във фермите, особено за тези, които извършват дезинфекция, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти. Същото се отнася и за обекти за отглеждане на птици и люпилните във връзка със заболяването „Инфлуенца по птиците“. Предвидено е люпилните и животновъдните обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине да имат програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация, одобрена от БАБХ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com