ОББ Интерлийз постига бизнес растеж с BI платформата Qlik Sense

1705
ОББ Интерлийз постига бизнес растеж с BI платформата Qlik Sense
Снимка: ОББ

Eдна от водещите български лизингови компании ОББ Интерлийз, част от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп, реализира успешно Business Intelligence проект, чрез който не само дигитализира репортинга си в частта „Нов бизнес“ и „Портфейл“, но и впоследствие постига забележителен растеж. Иновативното решение е основано на платформата Qlik Sense и е внедрено от консултантската компания Balkan Services.

Преди около две години лизинговата компания се изправя пред предизвикателствата на новото време – непрестанно  развитие на бизнеса и нарастваща необходимост от детайлни справки и анализи. Ревизирайки своите процеси, тя взема решение да автоматизира отчетите си и да въведе единна, гъвкава и динамична информационно-отчетна система. Така ОББ Интерлийз стартира проект по внедряване на BI платформа, която да се отличава с удобен интерфейс и да бъде интегрирана  с основните системи на организацията.

„Имахме нужда от автоматизация на целия репортинг процес по отношение на новия бизнес на компанията, тъй като в последните години след придобиването ни от KBC акцентираме изключително върху неговото развитие, за да отговаряме на груповите изисквания и да постигаме своите цели. Преди разчитахме основно на ръчни обработки на бази данни, които извличахме през Excel, а това отнемаше много време и ресурс. Докато сега чрез Qlik Sense ние имаме възможност да се съсредоточим върху анализа на данни. Той ни помага да базираме нашите управленски решения на актуални данни, поднесени по много по-видим начин, което увеличава бързината за вземане на решение, съответно и конкурентоспособността на компанията като цяло. За да бъдем лидер на пазара, на нас ни трябваше конкурентно решение и затова се ориентирахме към този проект“, коментира Златина Йотова, финансов директор в ОББ Интерлийз ЕАД.

Новото решение се разработва изключително бързо – проектът стартира през април 2019, а през октомври същата година той вече е завършен. Една от основните причини за краткия срок на реализация се оказва прилагането на хибриден подход при управлението, който съчетава традиционни методи за определяне обхвата и бюджета с гъвкав подход при изпълнението, включващ постепенното и поетапно доставяне на крайния продукт. На второ място ключова роля за бързите резултати изиграва и тясното сътрудничество между екипите на двете компании, което позволява да се наложи една обща динамика на работа.

BI платформата засега е насочена да предоставя справки, анализи, графични и статични визуализации, свързани с отчитането на продажбите и работата на търговците, със застраховането на активите, с оценяване динамиката на портфейла и пазарния дял на компанията. Цялата тази информация се актуализира по два пъти на ден и е достъпна онлайн в едно единствено приложение, което може да се ползва на всяко устройство.

С помощта на автоматизацията, предлагана от новите инструменти, специалистите в ОББ Интерлийз сега могат да се фокусират основно върху резултатите и анализа на самите данни. По този начин системата им позволява да поддържат реална картина за състоянието и развитието на бизнеса, както и да следят доколко заложените цели и бюджети се изпълняват.

На свой ред това им помага по-лесно да вземат правилните решения в точния момент, както и навременно да откриват проблемите. В крайна сметка цялостният резултат от внедряването на Business Intelligence платформата се оказва по-голям растеж на самия „Нов бизнес“ на лизинговата компания.

„Вече не губим време впоследствие да правим репортинг, тъй като на базата на BI инструмента взимаме бързи и адекватни решения, залагаме правилните ключови показатели, мотивационни схеми и като цяло постигаме прогнозите за ръст на лизинговия портфейл, който сме заложили в бюджета. Това за мен е най-голямата полза“, подчертава Йотова.

Само за месец февруари компанията отчита 111% изпълнение на бюджета, а от началото на 2020 до края на февруари този процент с натрупване е 106%. Според Йотова цялостното внедряване на платформата улеснява не само ежедневната работа, но има и сериозен принос и значение за общото развитие на компанията. Именно и затова тя е убедена, че новите инструменти могат да бъдат полезни и в други звена на организацията, като например кредит риск репортинга на ОББ Интерлийз и ключови анализи за развитието на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика