Оборудването за АЕЦ "Белене" е в надеждни ръце и в нормално състояние

7697
Оборудването за АЕЦ "Белене" е в надеждни ръце и в нормално състояние
Снимка: БГНЕС

Оборудването за спряната АЕЦ "Белене" се намира на територията на Ижорските заводи в Русия. Това заяви по време на Седмия международен форум "Атомекспо 2015" Валерий Лимаренко, директор на НИАЕП, предаде БГНЕС.

НИАЕП е част от държавната корпорация "Росатом" и се занимава със строителството на ядрени централи. 

Румен Петков твърди, че има официално заявен интерес за купуване на проекта "Белене"

"Има постъпило писмо в Министерския съвет от инвеститор с искане на бъде закупен проектът "Белене". Това заяви пред журналисти в Плеве...

"Беше изготвено основното оборудване за "ядрения остров". Това оборудване е консервирано и се намира на територията на Ижорските заводи", заяви Лимаренко пред българските журналисти, отразяващи форума. "Ако представлява интерес, ще ви дам всички адреси", добави той. 

Валерий Лимаренко подчерта, че "оборудването се намира в надеждни ръце, то е в нормално състояние". 

Проектът за АЕЦ "Белене" започва още през последните години на комунизма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро. За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската "Ер Ве Е", като през есента на 2009 г. германците се оттеглиха. 

Проектът за втора атомна централа беше замразен през март 2012 г. от правителството на ГЕРБ. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене", по-късно тази сумата на претенциите беше увеличена. Делото се гледа от Международен арбитраж.

Първанов иска отмяна на мораториума за АЕЦ "Белене"

Отмяна на мораториума за АЕЦ „Белене“ и референдум за санкциите срещу Русия поиска председателят на АБВ Георги Първанов. Сп...

Същевременно Кирил Комаров, първи зам.-генерален директор на държавната корпорация "Росатом", заяви преди дни, че "Росатом" не планира да прекрати своята работа по удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй". По думите му руската компания ще остави вярна на принципа да изпълнява добросъвестно своите ангажименти по договорите, които е сключила. "Това се отнася и за България. Макар че имаме арбитражен спор във връзка с АЕЦ "Белене", ние продължаваме редовно и акуратно да доставяме ядрено гориво за работещите два блока на АЕЦ "Козлодуй", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика