Осигуриха още 52 милиона лева в помощ на малкия бизнес

4911
Осигуриха още 52 милиона лева в помощ на малкия бизнес
Снимка: iStock

Още 52 млн. лв. са осигурени от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” за подкрепа на микро- и малки предприятния, пострадали от епидемията от СOVID-19. Това съобщиха от управляващия орган на програмата, която е към Министерството на икономиката, цитирани от 24 часа. Така бюджетът е увеличен от 173 млн. на 225 млн. лева.

Промяната се е наложило заради огромния интерес. А при оценка на досегашни проекти се установило, че много са отхвърлени заради неотстранени нередности навреме. Освен това от 29 юни 2020 г., след третото изменение на временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката се дава възможност за подпомагане на микро- и малки предприятия, които към 31 декември 2019 г. са били в затруднено положение. Условието е да не са в процедура по несъстоятелност и да не са получили помощ за оздравяване или преструктуриране. Така че се дава възможност и те да се възползват от безвъзмездните европейски пари.

Бойко Борисов посочи колко пари са раздадени на малките фирми

Общо 72 млн. лв. получиха български малки и микро фирми за преодоляване на икономическите последици от кризата с COVID-19. Това посоч...

Предвижда се кандидатстването на тези предприятия, които досега не са били допуснати, да стартира в максимално кратки срокове, още през октомври. Тогава ще започне повторно преразглеждане на проекти, за които до момента е установено, че не отговарят на условията за кандидатстване. Уведомленията за отстраняване на нередности ще се изпращат единствено и само чрез профила на кандидата в ИСУН 2020, като за целта кандидатите следва да проверяват регулярно профилите си в системата, чрез които са подали проектните си предложения.

Процедурата беше обявена на 14 май със срок за подаване на проекти до 15 юни. Към 30 септември по нея са изплатени средства по 15 523 договора за 128 026 933,73 лв. Одобрени за финансиране са 21 190 броя проектни предложения, подадени в рамките на общо двадесет и осем оценителни сесии, по които стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 172 847 133,74 млн. лева. По процедурата са допустими за финансиране с пари от програмата разходи, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Това са разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи, за външни услуги, включително режийни разноски, за възнаграждения на персонал и за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодатели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика