От AES Гълъбово приветстват намаляването за разполагаемостта за производство на ток

10500
От AES Гълъбово приветстват намаляването за разполагаемостта за производство на ток

Споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и „ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток I” за изменение на договора за изкупуване на електрическа енергия, който централата има с НЕК, постигнато на 8 април 2015 година, допринася за усилията на българското правителство да преструктурира и реформира енергийния сектор. Сделката води до незабавно намаляване на разходите за електроенергия на НЕК, каза изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет. Той подчерта, че конструктивният диалог между българските власти и ЕЙ И ЕС е бил решаващ за постигане на споразумението. Това решение подкрепя усилията на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции в националната икономика.

Съгласно споразумението между НЕК и ЕЙ И ЕС, „EЙ И ЕС Марица Изток I” ще намали цената си за разполагаемост с 14 процента веднага след като й бъдат изплатени всички просрочени задължения. Това ще спести на НЕК около 50 милиона лева годишно или общо 550 милиона лева за останалата част от срока на договора за изкупуване, който изтича през 2026 година. Споразумението беше одобрено от българския регулатор и получи подкрепата и одобрението на 24-те европейски и български банки, както и на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и агенциите за експортно кредитиране на Франция и Германия.

Нужно е одобрение от банките-кредитори за намаляване на цените от "ТЕЦ Марица Изток" 1 и 3

Одобрението на банките-кредитори е едно от условията относно споразумението за намаляване на цените между Националната електрическа ко...

Намалението на нашите цени, заедно с пакета законови мерки, целящи финансовото стабилизиране на НЕК, са правилните стъпки за разрешаване на трудностите в енергийния сектор, заяви Маркет. Той посочи, че като дългосрочен инвеститор в България ЕЙ И ЕС винаги е била лоялен и предвидим партньор на страната и ще продължи да предприема действия и подкрепя стъпките за стабилизиране на българския енергиен сектор. Договорът за изкупуване на електрическа енергия не е пречка за въвеждането на либерализиран енергиен пазар и европейският опит показва, че има много пазари, на които подобна формула работи успешно.

Ние сме част от решението на проблемите, които енергийният сектор изпитва в момента, и ще продължим да подкрепяме желанието на правителството за дълбоки и мащабни реформи, каза Маркет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com