От ГЕРБ за ресторантьорите: 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи

4987
От ГЕРБ за ресторантьорите: 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

ДДС за доставка на храна за вкъщи от ресторантите да бъде намален от 20 на 9%. Новите текстове ще бъдат внесени от ГЕРБ между двете четения на вече отворения за промени Закон за ДДС. Мярката ще важи до края на 2021 г. и е част от мерките за справяне с кризата, причинена от Covid-19.

Това съобщи в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с представители на ресторантьорите от Асоциацията на заведенията в България, на която това било договорено.

Фандъкова: Обмисляме краен час за ресторантите и кафенетата*

Столичната община обмисля да въведе краен час за ресторантите и кафетата, всички заведения в града, това заяви кметът на София Йорданка...

В заведенията - не повече от 1 човек на 2 кв.м

Припомняме, че след въвеждане на новите забрани в страната собствениците на заведения започнаха да предупреждават, че няма да издържат ново затваряне и ще обявяват масово фалити. Нейният председател Ричард Алибегов дори изчисли, че ако мерките се удължат, за 24 часа остават 120 000 души на улицата без план как ще прекарат следващите месеци.

Собствениците на заведения: Държавата да плати 80% от заплатите на служителите ни

В момента данъчната ставка за ресторантите е намалена на 9%, но само при консумация на място. Решено: ДДС става 9% за ресторантьори, хотелиери и издатели

Това не намали цените в заведенията, но според управляващите извади много фирми на светло. Новата мярка също няма да се отрази на цените и при доставка по домовете те ще са същите като в момента, стана ясно от пресконференцията в парламента.

Издатели: 9% ДДС за книгите трябва да е за постоянно

Спадът на продажбите на книги е между 50% и 70% за периода на извънредно положение в страната, показват резултатите от проучване, прове...

„Смятаме, че това е важна мярка, която от една страна ще гарантира наистина жизнеспособност на този бранш, а от друга страна е абсолютно в контекста на всички противоепидемични мерки, има представители на Министерството на финансите, защото направиха разчети какво ще коства това на хазната. Предполага се, че не повече от 15 милиона ще бъде намален приходът от ДДС, ако се намали ставката за доставка на храна по домовете на 9 процента“, коментира договореното намаление на ДДС Дариткова, цитирана от БНР.

„Продължавам да считам, че диференцирани ставки не е добро решение за една данъчна система, каквато е в България“ коментира Менда Стоянова и добави: "Не случайно миналият път намалената ставка за ресторантьорския бизнес беше гласувана със срок - до края на 2021г... Като сме казали "А" за основната ставка, трябва да кажем "Б" и за доставката на храна, защото точно в една такава епидемична обстановка е много по-важно хората да получават храната си вкъщи, а не да ходят по ресторантите", цитира я БГНЕС.

Ресторантьорския бранш приветства решението. „Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви Ричард Алибегов.

Очаква се поправката да бъде гласувана окончателно в пленарната зала през следващите седмици.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че се подготвят и мерки за други отрасли, които могат да бъдат затворени заради Covid кризата: „Мярката ще бъде насочена директно към работещите в тези браншове при условие, че те запазят своите трудови правоотношения и след прекратяване на мярката се върнат на работа“.

НАП: От 1 юли ДДС за ресторантьори, книги и бебешки стоки става 9%

От 1 юли започва да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки ...

Стоянова не уточни за кои отрасли става дума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...