Пазаруваме сирене и кашкавал вече и от сергии

30996
Пазаруваме сирене и кашкавал вече и от сергии
Снимка: Thinkstock/ Guliver

 

Сирене и кашкавал ще може да се продават от мобилни хладилни витрини, които да се закачат към превозни средства. Това е една от промените в наредбата за директни продажби, които са одобрени от Европейската комисия вече, съобщиха от земеделското министерство. Предстои тя да бъде обнародвана в "Държавен вестник". Както и досега, сурово краве мляко ще може да се продава от стопаните директно чрез млекомат и в обособено помещение на входа на фермата, пише "24 часа".
Важна промяна е, че се разширява обхватът на територията, в която може да стават директните продажби. В момента това е само административната област, в която е регистриран земеделският производител. След обнародването на наредбата ще се разрешават и продажбите в съседна област.
За овчето, козето и биволското мляко директните продажби може да са до 60% от месечния млеконадой на ферми с до 50 животни, 50 на сто за стопанства с от 50 до 100 животни и 40 процента за най-големите ферми.
Сред най-интересните изменения на наредбата е, че вече ще се допуска овче, козе и биволско сирене да се правят и в мобилни мандри. Това ще бъде временен обект тип каравана, който може да се закача към джип, и в него ще се преработва суровото мляко. Мобилни мандри ще има предимно във високопланинските райони и те ще могат да следват стадото. За всяко местене ще трябва да се уведомява агенцията по храните.
До 1000 яйца седмично ще може да се продават директно от фермите. Това е двойно повече от разрешените сега. Двойно расте и количеството сурово краве мляко, което фермерите могат сами да продават. В момента са разрешени само 73 000 кг годишно, стават 150 000.
Пчеларите пък вече ще могат да продават директно не само мед, но и пчелни продукти като восък, пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице. За самите продукти няма никакво ограничение по отношение на териториалното им разпространение.

 

Легализират продажбата на млечни продукти на сергия

Фермерите вече ще могат да продават сирена и други млечни продукти на пазара, предвиждат промени в наредбата за директните доставки. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика