X
 
 

Петкова не каза колко плащаме на американските централи за ток, но каза колко трябва да плащаме

8397 5
photo of Петкова не каза колко плащаме на американските централи за ток, но каза колко трябва да плащаме
Снимка: БГНЕС
Съгласно клаузите за поверителност трябва да има писмено съгласие и от американските централи, за да бъде разкрита цената, на която НЕК изкупува произведеното електричество от двата ТЕЦ-а. Това посочи енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от „Патриотичния фронт“ Искрен Веселинов – на каква цена сега се купува токът от двете американски централи от НЕК. Според него цената на мегават час трябва да е 36 евро.

Петкова все пак каза, че като тенденция условията за България се подобряват, ако американските централи работят на пълна мощност. Ако не работят на пълна мощност, условията за страната ни стават не толкова добри.

По-евтиният ток от американските централи може да се забави доста

Гръмко обещаното от правителството през април тази година поевтиняване на тока заради намаляване на разходите по поддръжка в готовност ...

Според анализ на НЕК, предвид тенденцията и промените в споразуменията с двете централи, към момента би трябвало цената на мегаватчас от AES Гълъбово трябва да е 132 лева, а от КонтурГлобал – 97 лева на мегаватчас. Такива приблизително са цените, които обявяват и американските централи, но само при пълно натоварване.

НЕК е страна по две основни споразумения за изкупуване на ток с AES Гълъбово и КонтурГлобал, от 2001 година. Оттогава има девет изменения по споразумението с AES Гълъбово, като в тях има тривиални уточнения за финансови плащания от НЕК, както и промени по графика за изпълнение на проекта. Има и екоизменения, както и изменение за намаляване на цената на разполагаемост на мощностите, която влиза в крайната цена на тока от централата - 14%. С КонтурГлобал има седем изменения, които са подобни на тези с AES – например модернизация на мощностите, също и намаление на цената за разполагаемост за мощност – 17% до 2018 година и 15% до края на 2026 година. Петкова посочи, че тече разследване и от ЕК дали тези договори представляват държавна помощ и че ЕК ще реши дали е налице такова.

Веселинов зададе и уточняващ въпрос – какво ще стане с договореното намаление на цената за разполагаемост, ако НЕК не успее да си плати просрочените задължения към американските централи до края на годината? (бел. ред. - тогава изтича срокът, който са дали банките-кредиторки на американските централи по споразумението). Нямаме много възможности, имаме договори още от 2001 година и трябва да платим по договорените цени. Не бива да мислим за такъв сценарий – БЕХ прави всичко възможно да намери заем от международни банки, за да плати НЕК на американските централи и те да платят дълга си от около 300 млн. лева към „Мини Марица изток“.

Същевременно, по думите на енергийния министър, масово когенерациите у нас не са си изпълнили законовото задължение да монтират контролни уреди, с които в реално време да показват какво всъщност произвеждат като ток и какво купува НЕК. Каква е ситуацията - научете в Expert.bg.

НЕК плаща на производителите, но не в пълен размер

В момента НЕК се разплаща с всички производители, но не може да си позволи да се разплати в пълния размер на сумите, които дължи. Това ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Ганев 4 Ганев преди 3 години Профил на трол?
  Тази герберска партийна персона от къде се взе. Факт е, че защитава нечии партийни интереси и подобни на монополи и олигарси. Такъв вятър се задава, че няма да си намерите место. До сега НИЩО НЕ Е НАПРАВЕНО в тази енергетика. Извод - Всеки един който се е закачил за НЕК- ТОВА НЕ СА ИНВЕСТИТОРИ - това са измамници с цел - КРАДЕНЕ НА ПАРИ. Бедна ви е фантазията какво ще се случи във времето с вас
 • Бареков: България губи суверенитет и армия заради калпави политици картината на днешната политическа сцена е също толкова печална 3 Бареков: България губи суверенитет и армия заради калпави политици картината на днешната политическа сцена е също толкова печална преди 3 години Профил на трол?
  Решенията на днешния ни политически елит са също толкова лоши и пагубни за сънародниците ни, а патриотичните речи в парламента не могат да ни заредят с оптимизъм, заради нихилизма на обезверения ни народ, който стяга куфарите на децата си за чужбина“, пише Бареков като подчертава, че милиони българи вече са избягали зад граница, за да се спасят от некадърността и алчността на управляващите от всич виж още ›› ки цветове.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Теменужката на енергетиката - тъпа като цървул !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  е ко да напраи жената? то тъпия е бил оня дето е подписвал договори без да мисли
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Експлоататори на туземци - Кой СКУБА българите ?! ЦЕНИТЕ : - АЕЦ Козлодуй – 11,68 лв/мегават час, докато ТЕЦ Марица изток 1 (американската)– 175,00 лв/мегават час ! >> - Сравнено 15 ПЪТИ ПО-СКЪПА ел.енергия, която плаща обикновения българин !