Петкова подкрепи Иванов: Няма основание за поскъпване на тока

7035
Петкова подкрепи Иванов: Няма основание за поскъпване на тока

Няма основания за повишаване на цената на тока от първи юли. Това заяви в "Денят започва" енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че НЕК и енергийният системен оператор (ЕСО) са внесли заявления, в които няма искане за по-висока цена на електроенергията. Преди няколко дни председателят на КЕВР Иван Иванов също заяви, че според него няма основание за поскъпване на тока.

Според Петкова цената на тока няма общо с изборите - в случая местните избори. Години наред било така, но сега не се правело, излезе от думите на енергийния министър.

Енергийните абсурди - нямаме план за нова ядрена мощност

В плана на ЕСО не е предвидено да се строи нова ядрена мощност. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев в коментар за последни...

"Дружествата трябва да докажат нуждата от покачване цената на тока. Според мен са на лице условия цената на тока да бъде задържана на това ниво. НЕК и системния оператор са подали заявление, съгласно което не се иска увеличение на тока, но последната дума разбира се има Комиситя за енергийно и водно регулиране (КЕВР), уточни Петкова.

Енергийният министър коментира и постоянните нападки на бившия президент Георги Първанов за ситуацията в енергетиката ни. "Случват се много неща и съм изненадана, че президентът не е обърнал внимание на това", посочи Петкова.

Големите енергийни проекти

Запитана дали усложнената обстановка в Македония може да се отрази на спиране на проекта "Турски поток", Петкова заяви, че още е рано да се говори за "Турски поток". "Рано да се говори, че за Южен поток всичко е прекратено. От руската страна не сме получили официално информация каква е тяхната визия за развитието на този проект", каза Петкова. Тя увери, че дружеството продължава да функционира, защото "на практика ние нямаме официален документ". Според енергийният ни министър проектът "Турски поток" трябва да мине през страна-членка на ЕС и ще бъде по-скъп от Южен поток, "едва ли има своята икономическа обоснованост", каза тя и заяви, че не знаят кога ще получат отговор от руска страна за бъдещето на Южен поток.

Хиновски: Поскъпването на тока от 1 юли е неизбежно

Поскъпването на тока и топлата вода от 1 юли е неизбежно. Това заяви пред "Фокус" председателят на Българския енергиен форум Иван Хинов...

Петкова съобщи още, че на 29 май ще бъде взето окончателно инвестиционно решение за изграждането на интерконектора с Гърция, този с Румъния се очаква да бъде напълно готов до края на тази година. По думите на Петкова има сериозен напредък и по проектите за реверсивни газови връзки със Сърбия и Турция. За последната Европейската комисия е отпуснала финансиране, с което частично се покриват разходите за предпроектното проучване.

Предстоят и новини по отношение на "Южен поток", заяви Петкова, но не разкри повече подробности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика