Петкова призна, че краят за централите от Маришкия басейн съвсем не е толкова далеч

4482
Петкова призна, че краят за централите от Маришкия басейн съвсем не е толкова далеч
Снимка: БГНЕС

Централите на въглища в Маришкия басейн ще продължат да работят до 2050 година. За това преговаря България с ЕС. Започват преговори с американската централа "КонтурГлобул" за прекратяване на договора за електроенергия, но ще се търси ново, "изгодно за двете страни продължение". "Булгартрансгаз" вече е превела аванс от 127 млн. евро на изпълнителя "Аркад" за Балкански поток, сега предстои изпълнителя да осигури финансирането и то е сторено. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Съдбата на ценралите в Маришкия басейн

46% от елeктроенергията у нас се осигурява именно от централите от Маришкия басейн, но те работят с въглища. А през зимата произведеният ток стига до 60 на сто от целия микс. Така че ние не можем да работим нормално без този тип мощности. Имаме много добър диалог, колегите трябва да бъдат спокойни. Ще се възползваме от всички механизми, които ЕС дава в тази посока. Подготвяме механизъм за капацитет – така както са направили и други държави, като Полша, която е зависима до 80% от този вид енергия. Колегите трябва да бъдат спокойни. Така отговори министърът на въпроса за бъдещето на централите в Маришкия басейн.

Припомняме, че още преди две години лично зам.-изпълнителният директор на "Мини Марица Изток" инж. Димитър Чолаков обяви, че въглищата в Маришкия басейн ще стигнат за индустриален добив и съответно производство на ток за само още 30 години!

Сега енергийният министър увери, че България ще се възползва от този тип енергия до 2030 година с хоризонт до 2050 година - такива са разговорите ни и с ЕС, които трябва бъдат финализирани до края на тази година. Причините са основателни. Най-важната са запасите ни от лигнитни въглища за следващите 60 години. Няма по-голяма диверсификация и сигурност за енергийния пазар от това да разполагаш с местен ресурс, подчерта Петкова.

Съдбата на американските централи

През 2014 година КЕВР сезира ЕК със съмненията, че е налице неправомерна държавна помощ към тези дружества заради договорите от времето на правителството на Иван Костов. Те непрекъснато са обект на обсъждания - да бъдат ли прекратени или преразгледани. Наетият от България финансов консултант, който проверява дали е възстановена първоначалната инвестиция по договорите от тези две компании, е предоставил данни, че една от централите – "КонтурГлобул", е възстановила първоначалния размер на инвестицията.

Министерският съвет даде мандат на вицепремиер Томислав Дончев, министър Владислав Горанов и аз да започнем преговори за прекратяване на договора с тази "КонтурГлобул". Нашата амбиция е централата да продължи да работи на свободния пазар и договореното да е в интерес и на двете страни, заяви Петкова.

Сделката за ЧЕЗ България

Държавата спасява от фалит ТЕЦ „Марица Изток” 2

Държавата ще спаси от фалит ТЕЦ „Марица Изток” 2, съобщи Нова телевизия. В момента държавната електроцентрала има заем към ...

Сделката се реализира по реда и условията на чешкото законодателство – чешка компания продава свои активи в България, повтори за пореден път енергийният министър. Българското законодателство трябва да даде само едно становище от Комисията за защита на конкуренцията за рисковете при тази сделка, след това и Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да анализира сигурността на системата. В момента те вършат работата си и това, което трябва да се реши, е в ход, подчерта министърът. Това, което знам, е, че КЗК в момента подготвя анализа си и не може да се предвиди резултата, обясни Петкова.

Детайли за "Балкански поток"

"Балкански поток" ще струва 1 млрд и 101 млн евро. Стойността е дефинирана в обществената поръчка, подчерта министър Теменужка Петкова.

Финансира се: една част със собствени средства на "Булгартрансгаз", а обществената поръчка дава възможност другата част да се осигури от избрания изпълнител и в последствие в рамките на 120 месеца "Булгартрансгаз" ще възстанови това финансиране на изпълнителя - "Аркад", обясни министърът.

Обществената поръчка дава още една опция на "Булгартрансгаз", след като бъдат построени първите 308 км и те влязат в експлоатация, дружеството да излезе на финансовите пазари и ако то успее да осигури финансиране при по-добри параметри – то "Булгартрансгаз" може да възстанови задължението си към изпълнителя, да получи кредит от банките и така да има задължения към банката, която ще кредитира дружеството. Това са двете хипотези, които предвижда обществената поръчка, обясни министър Петкова.

Петкова: Няма да има компенсации от държавата заради нарушенията при „Марица Изток 3”

Не би следвало да има компенсации, тъй като първоначалната инвестиция от страна на „Контур Глобул Марица Изток 3” е възстан...

"Булгартрансгаз" в момента вече е превела аванс от 170 млн. евро (близо 250 млн. лв.) на изпълнителя "Аркад", сега предстои изпълнителят да осигури финансирането и то е сторено, увери тя.

Заложили сме като краен срок за реализация на проекта началото на 2020 година. Срокът е заложен в актуализираната от 2018 година. Енергийна стратегия на страната. По обективни причини обществената процедура се забави заради обжалванията на двата консорциума,които участваха. Но проектът ще бъде готов – първата половина на 2020 година, категорична беше Петкова.

Тя отново подчерта, че с този проект цяла Югоизточна Европа ще може да диверсифицира доставките си на природен газ. Министърът обясни, че България продължава да работи и по другият проблем за страната ни – диверсификацията на източниците на природен газ. Интерконекторът с Гърция, който също се строи в момента, трябва да е готов и да заработи през октомври 2020 година. "Булгартрансгаз" ще участва и в реализацията на терминала за втечнен газ на Александруполис, което ще ни даде достъп до източници кат САЩ, Алжир, Катар. Сигурност и конкурентни цени – това е целта ни, подчерта министърът.

Ще спазим всички сключени до момента договори, но и ще разнообразим източниците на природен газ. Ние имаме договор с доставчика ни в момента - "Газпром". Имаме и договор за 1 млрд. куб. метра с Азарбейджан – този природен газ ще премине през интерконектора Гърция – България. Потреблението ни е 3 млрд. куб. метра газ годишно. Това означава, че 1/3 от потреблението ни вече е диверсифицирано, категорична беше министър Петкова.

Утешителна награда ли е за България "Балкански поток"? "Южен поток" не можа да се осъществи по една-единствена причина – ЕК счете че са налице нарушения, и то в областта на обществените поръчки – при избора на изпълнител. Такава не беше проведена и това беше основният аргумент на ЕК на 3 юни 2014 година да излезе с писмо-предупреждение да спрем процедурата заради нарушенията, посочи Петкова. Това, което отличава тази процедура и това, което правим през последните 2-3 години, е да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа, но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички правила и тези на националното ни законодателство. Петкова заяви, че няма притеснения за това дали "Балкански поток" има подкрепа в ЕС, защото този път всички правила са спазени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика