Петролната асоциация: Борисов да действа до самия край с горивата

7499
Петролната асоциация: Борисов да действа до самия край с горивата
Снимка: БГНЕС

Всеки търговец на горива в България е в състояние да организира внос, ако цените не реагират и няма спад предвид поевтиняването на петрола на световните пазари. Този извод направи финансистът Емил Хърсев в сутрешния блок на Нова телевизия, след като преди два дни призна, че държавата с бюрократичните си похвати помага на единствения производител на гориво у нас – „Лукойл Нефтохим”.

Хърсев припомни, че поевтиняването на черното злато е в долари, но доларът поскъпва спрямо еврото. Има и несигурност на контрола на добив от страна на ОПЕК, добави той.

Борисов: На някои бензиностанции 40% от горивото е терпентин

Подозренията ни се доказаха. У нас има бензиностанции, на които 40% от горивото е терпентин, да не говорим за наличието на сяра. Това з...

Умишлено не коментираме дали има картел за цените на горива, докато излезе анализът на КЗК. Конкуренцията не е само ценова, но и качество, лаконичен беше Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Делчев посочи, че вчерашното изявление на Бойко Борисов не се счита за атака към бизнеса, а като възможност да се урегулира сектора. В България има два отделни свята – единият е на големите вериги, където всичко е урегулирано и се мери, а другият е на т.нар. ведомствени бензиностанции, където стават „всички чудесии”. Според нас има 15 000 ведомствени бензиностанции, които търгуват с гориво без никакъв контрол. 6000 се регистрираха, а на големите вериги, където има нивомери, има регистрирани 2500-2600 бензиностанции, обясни Делчев.

По отношение на разреждането на горива с терпентин, Хърсев изрично подчерта, че трябва да се вземе предвид какъв е терпентинът – индустриален, съвсем различен от този, който се продава на магазините на дребно. Делчев заяви, че в големите вериги се разчита на оборота, на доверието на клиентите и там контролът е стриктен. В малките бензиностанции вече се разчита на друго – слагат се и други неща, не само терпентин, ами например мазут. Освен всичко друго, смес с терпентин прави бензинът много по-взривоопасен, заяви Делчев. Няма икономическа логика по малките бензиностанции да се продава на 40-50 стотинки по-евтино, отколкото на големите, добави той.

Огромна, златна мина е да има ведомствени бензиностанции, подчерта Делчев, който визира протеста на земеделските производители, които не желаеха да се слагат нивомери на техните, ведомствени бензиностанции.

Хърсев призна: Държавата помага на единствения производител на гориво

Производителят продава на цената, на която може. Начините за противодействие са два – или пазарът се свива и производителят снижа...

Който е търговец, трябва да има всички измервателни уреди – да е свързан към НАП, към където трябва. Оттам насетне, който е потребител, потребява само за собствена нужда. В България, както в САЩ преди век, може да се въведе следният опит – да се актуват от специални фирми катастрофи и дали не са предизвикани от некачествено гориво, каза за финал Емил Хърсев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика