Плащаме 15 на сто от цената на санирането

5819
Плащаме 15 на сто от цената на санирането
Снимка: БГНЕС

Нови правила за саниране са подготвили от регионалното министерство. Те са записани в последната версия 1.3 на Националния план за възстановяване и устойчивост. Според него вече ще санират само сгради, чиито енергиен клас е D, E, F или G - тоест тези, които консумират най-много енергия. Те ще бъдат разделени на две групи. Сградите с клас E, F или G ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ за енергийното обновяване, а сградите с енергиен клас D преди санирането - само 85 на сто. С други думи съседите ще трябва да платят 15% от средствата, необходими за саниране на сградата.

В новите правила са заложени редица мини, които ще прекратят процеса на саниране и ще доведат до много напрежение в обществото, категорични бяха пред “Труд” експерти в областта на строителството и обновяването на сгради. Досега няколко пъти бяха пробвани схеми за саниране, в които етажната собственост поема част от разходите и, въпреки че имаше няколко сгради, които бяха обновени по този начин, процесът буксуваше, посочиха експерти по жилищна политика. Затова институциите се принудиха да направят санирането изцяло безплатно. Сега, когато пак се налага да се събират пари, може да се предположи, че процесът ще буксува и страната ни рискува да не успее да усвои предвидената сума от 1,226 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни сгради.

Рискове крие и решението едни съседи да плащат, а други не. В Плана е записано, че хората от социално уязвими групи няма да плащат за енергийното обновяване.

Нанков: Службеният кабинет на практика ще спре санирането на жилища

Една от най-успешните политики на ГЕРБ, с преки ползи за хората – санирането на многофамилни жилищни сгради, на практика ще бъде ...

Още по-притеснителен според експертите е редът, по който ще кандидатстват етажните собствености за саниране. Съседите първо сами и за своя сметка ще трябва да организират техническо обследване, архитектурно заснемане и обследване на енергийната ефективност. Те сами ще трябва да издирят, наемат и платят на фирми, които да направят това. Техническото обследване струва между 3 и 5 лв. на кв. метър, архитектурното заснемане струва средно 2 лв. за кв. м., а енергийното обследване се извършва по договаряне според застроената площ, като до 2000 кв. м. струва 350 лв. Така съседите предварително трябва да приготвят солиден бюджет и да се разберат помежду си за разпределяне на разходите. Чак след това ще кандидатстват за саниране, и ако не бъдат одобрени разходите са за тяхна сметка. Ако бъдат одобрени пък според класа, който е определило изследването, държавата им връща разходите или 85% от тях, както и поема частично (85%) или цялата сума за саниране.

В тази процедура са заложени поне три проблема - съседите плащат за обследвания без да имат сигурност, че блокът ще бъде саниран. Освен това те трябва да направят цялата предварителна организация. И не на последно място, след като плащат за енергийно обследване, а от него зависи дали ще дадат 15% от средствата за саниране или не, кой дава гаранции, че няма да има злоупотреби с резултатите.

Подготвят се законови промени, които да насърчат кредитирането на етажна собственост или сдружения на собствениците. Това е записано в приложение към последния вариант на Националния план за възстановяване. За да намерят съседите пари за частта от санирането, която трябва да платят сами, се предвижда да се улесни достъпът им до кредитен ресурс, “обезпечен с гаранции”. За тази цел “ще бъде разработен финансов продукт от търговска банка или банки, с помощта на гаранция от страна на ФЕЕВИ (Фонд “Енергийна ефективност и възобновяеми източници”), пише в документа.

Докато хората плащат част от санирането, с част от парите за саниране ще обучават държавни и общински служители как да дават информация на гражданите за процеса на енергийно обновяване. Предвижда се създаването на от 6 до 28 центъра за “обслужване на едно гише”. Въвежда се и фигурата “на условно наречен “специализиран посредник”. Това ще бъде “бизнес партньорство между Професионален домоуправител и Фирма, регистрирана като доставчик на услуги за енергийна ефективност”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика