Поне 80 млн. лева ще отидат за строителството на 9,3 км от АМ "Хемус"

2924
Поне 80 млн. лева ще отидат за строителството на 9,3 км от АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Общо 11 са кандидатите за проектирането и строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ - участъкът между Ябланица и Боаза. Индикативната стойност на обществената поръчка е 80 млн. лв. без ДДС. Проектът ще се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.

МРРБ обвини медия в лъжа заради информация, че ЕК е спряла търга за "Хемус"

Категорично не отговаря на истината твърдението, че търгът за АМ "Хемус" е спрян по настояване на Европейската комисия. Това обяви в св...

Предвидено е изграждането на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка „Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на АМ „Хемус“, участък от 78+500 до км 87+800“ е 910 дни. Критерият за оценка на предложенията е икономически най-изгодна оферта.

Actualno.com припомня, че в края на миналата година се оказа, че строителството на участъка на АМ „Хемус“ след Ябланица може да струва на държавата повече от очакваното. Проектът за първия етап от продължението на магистралата беше за около 60 км след Ябланица до разклона с пътя Плевен - Ловеч. Този етап е разделен на две отсечки (лот 1 и лот 2), а държавната прогноза беше двете да струват 434 млн. лева, но се оказа, че сумата щеше да скочи до почти 800 млн. лева. Причината - в първоначалния индикативен проект не били предвидени определени структурни промени като виадукти, обясни преди време регионалният министър Лиляна Павлова.

Проектът за 60-те километра беше спечелен от фирми, считани за приближени до Делян Пеевски и Валентин Златев, които не бяха предложили най-ниската цена като оферта. Ставаше въпрос за ПСТ Груп и "Джи Пи Груп" ООД. ПСТ Груп участва и сега, а сред кандидатите за почти 10-те километра между Ябланица и Боаза личи името на "ХВП Ябланица" ДЗЗД, в което членуват "Хидрострой" и "Водстрой". "Водстрой" също беше свързвана с Пеевски, но фирмата беше купена от "Хидрострой", а в началото на юни КЗК одобри сделката.

През юни пускат нова обществена поръчка за първите 10 км от "Хемус"

През юни месец тази година ще бъде обявена нова обществена поръчка за 10 км от АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Това обяви ...

Спечеленият търг за 60-те километра беше спрян от премиера Бойко Борисов. МРРБ обясни, че спирането е заради невъзможност да бъдат осигурени пари по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“ (ОПТТИ). В крайна сметка нямаше никакви наложени наказания относно търга.

Утре от 13 ч. до 16 ч. при 39-ти километър на АМ „Хемус“, след тунел „Топли дол“ в посока София, ще се извършва профилактика и допълнителни настройки на трафик броячите. Ще бъде ограничено преминаването в скоростната лента на магистралата и трафикът ще се осъществява в активната. Скоростта на движение ще бъде ограничена до 90 км/ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com