Поръчка за АМ "Хемус" - печели консорциум, който не счита допълнителни разходи за непредвидени

2856
Поръчка за АМ "Хемус" - печели консорциум, който не счита допълнителни разходи за непредвидени
Снимка: БГНЕС

Крайно интересни подробности защо отсечката на АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза беше спечелена от фирми, свързвани с Делян Пеевски и ГЕРБ, могат да бъдат намерени в официалната документация на обществената поръчка, публикувана на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В началото на тази седмица стана ясно, че консорциумът "ХВП Ябланица" ДДЗ, в който участват "Хидростой" на Велико Желев и дъщерните ѝ компании "Пътстрой Бургас" и "Водстрой 98", която е отдавна свързвана с Делян Пеевски, печели поръчката. За изграждане на 9,3 километра обединението предложи 54,9 млн. лева без ДДС, като именно критерият за икономически най-изгодна оферта беше решаващ за спечелване на проекта. Прогнозната стойност на поръчката беше 80 млн. лева, а от 11 участника, само обединение "АМ "Хемус" 1 – 2016", в което участници са испанската "Асигния инфраструктурас", хасковската АБ и "Мега инвест холд" предложи по-ниска цена – 54,643 млн. лева. Този консорциум обаче е отстранен от крайното класиране, като АПИ изтъква редица причини – например, че няма представени доказателства за опита на проектантския екип, че тепърва ще има още разходи заради геоложки проучвания за изграждането на трасето, както и че твърденията за разходите по самите строително-монтажни работи са субективни (бел. ред. - протокол 5).

Колко пари похарчи държавата по време на празниците

Въпреки забраната на премиера Бойко Борисов да се обявяват обществени поръчки, докато правителството е в оставка, Агенция "Пътна инфрас...

Точно по отношение на субективността обаче прегледът на документите за обществената поръчка показва следното - „ХВП Ябланица“ ДДЗ предвижда 0% непредвидени разходи за изграждането на почти десеткилометровото трасе (бел. ред. - протокол 5), но като допълнителни разходи в офертата са заложени 2,6 млн. лева (бел. ред. - протокол 3). Всъщност в перото "допълнителни разходи" основен дял заемат допълнителни разходи върху труда и механизацията, като възниква въпросът какви биха били тези допълнителни разходи, ако не са непредвидени.

Друга интересна особеност е свързана с формирането на финалните оценки. В класирането, освен „ХВП Ябланица“ ДДЗ“, участва още само консорциума „АМ Хемус Страбаг ГБС 2016“ ДДЗ, в който влизат "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Страбаг АГ - клон България". Цената от втория участник обаче е доста по-висока – почти 72 млн. лева без ДДС, което все пак е по-евтино от прогнозната цена, но и по трите показателя в крайната оцена „ХВП Ябланица“ ДДЗ печели. Два от показателите обаче изглеждат много близки – обща цена за изпълнение на строително-монтажни работи и допълнителни разходи, както и единични цени за изпълнение на строително-монтажните работи. По пътя на логиката би трябвало сборът на единичните цени да прави общата и остава въпросът защо тогава тези стойности са разделени в два отделни показателя, за които се дават точки поотделно т.е. два пъти.

Припомняме, че в началото на миналата година Бойко Борисов спря обществената поръчка за 60 километра от АМ "Хемус" след Ябланица. Нарушения не бяха открити.

Още пари

Румен Радев и АПИ се захапаха заради поръчката за тол системата

Още от първия работен ден на 2017 година традицията на обяснителния режим през социалните мрежи, когато става въпрос за сериозни пари, ...

На днешното заседание (11 януари) на Министерския съвет в оставка бяха отпуснати още 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала "Хемус". Очакваната дължина на магистралата, която трябва да свърже София с пристанището във Варна, е около 420 километра, като неизградената част от нея е с дължина около 250 километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com