X
 
 
 

Поръчка за АМ "Хемус" - печели консорциум, който не счита допълнителни разходи за непредвидени

1479 2
photo of Поръчка за АМ "Хемус" - печели консорциум, който не счита допълнителни разходи за непредвидени
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Крайно интересни подробности защо отсечката на АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза беше спечелена от фирми, свързвани с Делян Пеевски и ГЕРБ, могат да бъдат намерени в официалната документация на обществената поръчка, публикувана на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В началото на тази седмица стана ясно, че консорциумът "ХВП Ябланица" ДДЗ, в който участват "Хидростой" на Велико Желев и дъщерните ѝ компании "Пътстрой Бургас" и "Водстрой 98", която е отдавна свързвана с Делян Пеевски, печели поръчката. За изграждане на 9,3 километра обединението предложи 54,9 млн. лева без ДДС, като именно критерият за икономически най-изгодна оферта беше решаващ за спечелване на проекта. Прогнозната стойност на поръчката беше 80 млн. лева, а от 11 участника, само обединение "АМ "Хемус" 1 – 2016", в което участници са испанската "Асигния инфраструктурас", хасковската АБ и "Мега инвест холд" предложи по-ниска цена – 54,643 млн. лева. Този консорциум обаче е отстранен от крайното класиране, като АПИ изтъква редица причини – например, че няма представени доказателства за опита на проектантския екип, че тепърва ще има още разходи заради геоложки проучвания за изграждането на трасето, както и че твърденията за разходите по самите строително-монтажни работи са субективни (бел. ред. - протокол 5).

Тази година трябва да стартира строителството на 25 км от АМ "Хемус"

Точно по отношение на субективността обаче прегледът на документите за обществената поръчка показва следното - „ХВП Ябланица“ ДДЗ предвижда 0% непредвидени разходи за изграждането на почти десеткилометровото трасе (бел. ред. - протокол 5), но като допълнителни разходи в офертата са заложени 2,6 млн. лева (бел. ред. - протокол 3). Всъщност в перото "допълнителни разходи" основен дял заемат допълнителни разходи върху труда и механизацията, като възниква въпросът какви биха били тези допълнителни разходи, ако не са непредвидени.

Друга интересна особеност е свързана с формирането на финалните оценки. В класирането, освен „ХВП Ябланица“ ДДЗ“, участва още само консорциума „АМ Хемус Страбаг ГБС 2016“ ДДЗ, в който влизат "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Страбаг АГ - клон България". Цената от втория участник обаче е доста по-висока – почти 72 млн. лева без ДДС, което все пак е по-евтино от прогнозната цена, но и по трите показателя в крайната оцена „ХВП Ябланица“ ДДЗ печели. Два от показателите обаче изглеждат много близки – обща цена за изпълнение на строително-монтажни работи и допълнителни разходи, както и единични цени за изпълнение на строително-монтажните работи. По пътя на логиката би трябвало сборът на единичните цени да прави общата и остава въпросът защо тогава тези стойности са разделени в два отделни показателя, за които се дават точки поотделно т.е. два пъти.

Припомняме, че в началото на миналата година Бойко Борисов спря обществената поръчка за 60 километра от АМ "Хемус" след Ябланица. Нарушения не бяха открити.

Още пари

Пак ограничение в движението в тунел "Витиня"

На днешното заседание (11 януари) на Министерския съвет в оставка бяха отпуснати още 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала "Хемус". Очакваната дължина на магистралата, която трябва да свърже София с пристанището във Варна, е около 420 километра, като неизградената част от нея е с дължина около 250 километра.

Редактор:

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    ОЩЕСТВЕНА ТАЙНА Е ЧЕ ЕДИН ДЕБЕЛ НЕРЕЗ ОТ ДПС БИЧИ ЕДИН ПиДАЛ ОТ ГЕРБ. НАГЛЕДЕН ПРИМЕР ЗА ПЛАТЕН ЖИВОТИНСКИ СЕКС.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Коментар на Лайнарко Извратеняка, руски модельььь...
    : 2 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ева Илуз: Храбри сме, когато показваме чувствата си!

Ева Илуз е културолог, изучаващ темите, свързани с историята...