Посредникът, заподозрян за подклаждане на банковата криза, съди КФН

25284
Посредникът, заподозрян за подклаждане на банковата криза, съди КФН
Снимка: БГНЕС

ИП "Глобал Маркетс" заведе иск за 2,5 млн. лева в съда заради вреди, причинени от незаконосъобразни действия на Комисията за финансов надзор (КФН).

Точно срещу директора "Пазарни проучвания" на "Глобал Маркетс" Робърт Димитров беше започнато производство заради "всяване на банкова паника" след кризата в Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Освен иска, "Глобал Маркетс" внесе жалба в Европейската комисия (ЕК). Компанията счита, че КФН не изпълняваевропейски закони от страна. Освен това инвестиционният посредник е подал и искова молба в административния съд за пропуснати ползи и претърпени вреди на обща стойност 2,5 млн. лева. И в двата документа като причина се посочват незаконосъобразни действия на надзорния орган във връзка с искането на посредника за разкриването на нови клонове за периода 2010-2013 г. В тази жалба и този иск се засяга само един от казусите – клонът в Словения, но подобни са случаите с клоновете в Гърция, Румъния и Унгария.

В жалбата до ЕК се посочва, че "Националният регулаторен орган на държавата по произход няма правомощия да поставят ограничение на свободата на движение на капитали, свободата на установяване и свободата на предоставяне на услуги в рамките на Европейската общност". В нея се посочва още, че КФН, освен че спира незаконосъобразно откриването на новите клонове, си позволява да забавя процедури по уведомяване на другите европейски регулатори с близо две години. Надзорът също така не защитава предоставената му информация, която представлява търговска и професионална тайна. Списъкът на нарушенията на българския регулатор продължава с "лишаване от правото на защита в съда, тъй като не издава нито отказ, нито потвърждение" и с такива процедурни хватки не позволява на потърпевшите поднадзорни лица да се обърнат към съда, казват от "Глобал Маркетс".

"Решихме да потърсим правата си пред съда и Европейската комисия, тъй като регулаторният и надзорен орган на българския финансов пазар нарушава своята нормативна уредба, въпреки че точно той е този, които би трябва да бди за спазването на законите", заявиха от ищеца ИП "Глобал маркетс"

ИП "Глобал Маркетс" ООД е инвестиционен посредник, лицензиран през юли 2008 г. от Комисията за финансов надзор. От 27 март тази година дружеството е в процедура по връщане на лиценза си като инвестиционен посредник в КФН. В момента се очаква решението на съда, тъй като посредникът обжалва решението на КФН да отнеме лиценза след неговото доброволно връщане.

КФН проверява медии и отделни лица за разпространяването на "банкови" слухове

Според Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти на физически лица, които са разпространявали неверни слухове и заблуж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com