Правителството ще разглежда варианти за промяна на графиците за отпуските

16246
Правителството ще разглежда варианти за промяна на графиците за отпуските
Снимка: Facebook

Три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуска ще предложи Министерството на труда на оперативно заседание на правителството днес. Това пише "Труд", цитирайки заместник-социалният министър Светлана Дянкова.

Министрите няма да вземат окончателно решение, целта е да се чуе мнението им преди промените отново да се обсъдят в тристранния съвет.

Сега фирмите са длъжни до края на всяка година да разпишат график кой работник кога ще почива през следващата година. Бизнесът настоява това да отпадне за малките и средните фирми. Синдикатите са склонни да го подкрепят само ако отпадне 2-годишната давност на почивните дни, въведена през 2011 г., но бизнесът е против.

Първият вариант на социалното министерство е графикът за отпуските да отпадне за фирми с по-малко от 10 работници. Вторият е облекчението да важи и за по-големи компании - с до 50 служители. Третата възможност е задължението за графици да отпадне за целия бизнес, каза Светлана Дянкова.

Министрите ще обсъдят още дали да остане давността на отпуска - тоест ваканцията от 2014 г. да се използва до края на 2016 г. и след това се губи, или да отпадне. Това означава работниците отново да могат да трупат стар отпуск, за което работодателят ще им дължи обезщетение при напускане, съкращение или пенсиониране.

Тристранката се отказа да обсъжда увеличението на майчинството

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), по известен като Тристранката, няма да обсъди днес предложението 6-месечният до...

Всички промени се отнасят само за хората с трудов договор. За държавните служители сегашният ред с графици и давност ще остане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com