Председателят на КОНПИ: Прокопиев може да си продаде акциите в "Икономедиа"

4290
Председателят на КОНПИ: Прокопиев може да си продаде акциите в "Икономедиа"
Снимка: БГНЕС

Не сме запорирали "Икономедиа" - ако иска, г-н Прокопиев може да продаде акциите си там. Наистина не знаех на кои медии е собственик на Прокопиев - сега разбрах, че това са "Дневник" и "Капитал". Това заяви председателят на КОНПИ Пламен Георгиев, според когото Иво Прокопиев е изрекъл куп лъжи относно запора на имуществото си.

Като манипулация определи председателят на КОНПИ твърдението, че КОНПИ се произнася по приватизационна сделка отпреди 17 години в случая със запора на активи за почти 200 млн. лева на Иво Прокопиев. Преди 5 години има продажба на "Каолин" и единственият начин да установим дали доходите от там са законни, трябва да установим дали източникът е законен. Това добави пред bTV Георгиев, визирайки продажбата на "Каолин" на "Кварцверке" за около 150 млн. лева. От думите му излезе, че това са незаконни пари, но тепърва КОНПИ щяла да го доказва пред съда.

Защитата на Прокопиев – с посочване на грешките на КОНПИ

Нищо от това, което КОНПИ твърди, не е вярно – имало е съдебни дела, оправдателни присъди. Сделката за "Каолин" е законна, има вл...

За нас категорично има схема, че "Каолин" е придобит (бел. ред. - приватизиран) почти без пари, уточни Георгиев, защото дружеството било приватизирано за 7 млн. лева, а белгийски инвеститор го оценявал на 20 млн. лева. На директен въпрос относно решението на съда по сделката, председателят на КОНПИ отговори, че съдът не се е занимавал с приватизационната сделка, а е оправдал Прокопиев за обвинение за нарушение в качеството му на длъжностно лице, тъй като не бил длъжностно лице.

Не знам защо Агенцията по приватизацията не е разследвала сделката за "Каолин", каза още Георгиев.

За да има проверка на приватизационна сделка, трябва да има обвинение, повдигнато по сегашния закон, уточни Георгиев, като от думите му не стана ясно дали се преповтарят обвинения срещу Прокопиев. Спестявани са данъци и концесионни такси от "Каолин" – отвсякъде това имущество е незаконно придобито, каза председателят на КОНПИ по адрес на Прокопиев.

Г-н Борисов ми е работодател дотолкова, доколкото ми разписва командировките. Имах 4 тази година. Не съм говорил с г-н Борисов за случая с Иво Прокопиев, говорили сме само за бюджета на комисията и го помолих да съдейства да бъде увеличен заради по-голямото количество работа. Как си представяте премиерът да прекрати проверка, както иска г-н Прокопиев, попита председателят на КОНПИ. Мога да гарантирам, че законът е спазен и всичко е свършено както трябва, подчерта Георгиев.

Нов рунд в битката между КОНПИ и Иво Прокопиев

"Очевидно има хора, които считат, че са над закона. Няма как някой да излиза и да казва, че търси съдействие на държавни институции, за...

Чувствам се като човек, който добре си е свършил работата и това се потвърждава от решението на съда, който одобри обезпечителните мерки срещу г-н Прокопиев. Съдът възприе изцяло доказателствата ни, каза Георгиев.

Най-големият запор на имущество, наложен от КОНПИ към момента, сега е срещу Цветан Василев - над 2 млрд. лева. Това е повече, отколкото стойността на всички останали запори (около 1,5 млрд. лева). По думите на Георгиев, Василев е прехвърлил запорирани акции на "Дунарит", собственост на "Кемира", на оръжейната фирма "Емко", което е престъпление.

За финал Пламен Георгиев каза, че няма амбиция да става председател на новата антикорупционна комисия, която се оформя с антикорупционния закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com