Представител на БСК призна, че далеч не сме с най-много почивни дни

3384
Представител на БСК призна, че далеч не сме с най-много почивни дни
Снимка: БСК

Април, май, декемрви плюс август като месец на отпуските – това са четири месеца, в които държавата не функционира, банките не функционират, не функционират и куп важни за живота ни институции. Това заяви зам.-председателят на БСК Димитър Бранков в коментар срещу сливането на почивни дни по празниците.

В противовес на официалната теза на БСК Бранков посочи, че България далеч не е страната с най-много празници и с най-дълги отпуски. Например в Бразилия има отпуск от 41 работни дни, а по времето на карнавала в Рио де Жанейро се дава седмица почивка. Помня времената, когато работната седмица в България беше шест дни, но и тогава в събота се работеше до обяд. Искаме да няма сливане на почивни дни – когато има празник в четвъртък или вторник, да си се работи в понеделник, съответно петък, добави Бранков пред Нова телевизия. Против сме правото на Министерския съвет да размества почивните дни, категоричен беше той. Искането е промяната да стане в чл. 154, ал. 2 на Кодекса на труда.

Над 450 000 туристи ще пътуват за поредицата от почивни дни

Над 450 000 ще бъдат пътуванията извън и във вътрешността на страната за поредицата от почивни дни. Това каза пред Радио „Фокус&...

Това е един абсолютно несъществен въпрос. Това каза съветникът на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова. Тя обяви, че в позицията на работодателите е написано, че през май тази година имало 18 работни дни, а всъщност са 19. Ако някой не може да преброи дните, каква претенция има за промени? И аз мога да кажа някакво число за загубите, добави Григорова. Тя даде примери като Бавария, където имало 13 почивни дни през миналата година извън уикендите през годината т.е. повече от България (бел. ред. – ние сме с 12). Бавария хич не е бедна провинция, добави Григорова, посочвайки и че във Великобритания има разлики в почивните дни. Европейската централна банка има 11 почивни дни, каза Григорова. Проблемът на работодателите не е сливането - проблемът им е, че има почивни дни, подчерта тя. В позицията на работодателите се посочва, че не можело да се синхронизират с партньорите си в чужбина. Е как да синхронизираме 6 септември и 4 юли, попита Григорова.

"Страната ни губи между 300 и 400 милиона лева през 2016 г. вследствие на "дългите празници". Сливането на почивните дни между Великден и Гергьовден заедно с отделното празнуване на 24 май, например, доведе до това, че през м. май 2016 г. имаше 18 работни и 13 почивни дни“, се казва в позиция от вчера (5 октомври) на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, изпратено до председателите на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм, и по правни въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика