X
 
 

Проект за промени в закона за горивата връчиха "българските жълти жилетки" на Караниколов

617 0
photo of Проект за промени в закона за горивата връчиха "българските жълти жилетки" на Караниколов
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com
Проект за промени в закона за горивата връчиха на икономическия министър Емил Караниколов представителите на по-малките играчи в сектора - т.нар. "български жълти жилетки". От Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива те са се преименували в Асоциация на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива, съобщи кореспондент на Actualno.com

И този път говорителят им беше без жълта жилетка. "Искаме този път законът да се прави на светло", обяви Симо Симов и раздаде на журналистите екземпляри от предложението за промяна.

Караниколов: Инвестициите по сертифицирани проекти превишават над два пъти тези от 2017 г.

Очакванията ни са през 2019 г. инвестициите да продължат да се повишават. Към настоящия момент в Българската агенция за инвестиции (БАИ...

Асоциацията предлага промяна в условията за регистрация на ведомствените бензиностации - ако искат да продават горивата си ще трябва да се регистрират по наредбата H-18. "Това ще важи и за земеделците", посочи Симов. "Там, откъдето могат да изтичат пари, които не влизат във фиска, са именно нелегалните продажби при земеделци и ведомствени бензиностанции", обясни Симов и добави, че с предлаганите промени на тези субекти "им се забранява да продават, освен ако имат подизпълнители с договорни отношения".

Причината за предлаганите промени е необходимостта от създаване на конкурентна среда, подчерта той и съобщи, че с проекта се редуцират условията за регистрация, но регистрацията остава задължителна. Намалени са тежките ограничения като банкови гаранции и изисквания за минимален капитал.

"По-големите гаранции и капитал оставихме да се отнасят само за фирмите, които се занимават с производство, внос и износ, а по-приемливи суми за капитал и банкови гаранции оставихме за търговците на вътрешния пазар", посочи Симов и добави, че се запазва изискването за уставен капитал от 20 хиляди лева.

Премахна се банковата гаранция за бензиностанциите още при преправянето на закона преди второто четене, припомни Симов и изтъкна, че по отношение на дистрибуцията на едро бяха заложени уставен капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция от 500 000 лв. "Ние запазихме тези суми, но само за производители, вносители и износители, а изискването за капитала за дистрибуция на вътрешния пазар бе намалено на 100 000 лв.", уточни Симо Симов. По думите му с тези мерки е напълно достатъчно една фирма на пазара да гарантира рисковите процеси в скъпия бизнес, който се упражнява с горивата.

"Вмъкнали сме и задължение на Министерство на икономиката - всяка година до 31 март да прави секторен анализ на вътрешния пазар, на вноса и на износа, който да представи на правителството и след това на парламента", съобщи още говорителят на Асоциацията.

Частният сектор у нас създава средно по 10 хил. нови работни места на година

През последното десетилетие частният сектор в България създава средно по 10 хил. нови работни места на година. Това съобщи заместник-ми...

Емил Караниколов обеща до един месец консултативният съвет по закона да се произнесе и призова всички заинтересовани страни да участват активно, включително със законодателни инициативи.

Той изрази удовлетворение от становището на КЗК, че нормативната база, регулираща сектора, не създава конкурентна среда, каквото е и неговото мнение. "Притеснява ме, че КЗК констатират, че чрез тази нормативна база не само че не се създава конкурентна среда, а дори, че може да се създаде монополно положение", каза Караниколов и се ангажира да бъдат изчистени всички детайли.

Запитан дали според него е подходящо да се създадат държавни акцизни складове, той отбеляза, че в консултативния съвет ще участват и представители на държавния резерв, където според него, ако има такива складове, би трябвало да се ситуират.

По предложението на КЗК за данъчна амнистия на лицата от сектора, излезли на светло, Караниколов е категоричен, че първо трябва да се направи анализ как подобна стъпка ще повлияе на фиска. Той счита, че няма защо да се поощрява излизането на светло, тъй като всеки е длъжен да бъде в светлия сектор.

"Към момента никой не си е признал, че е в сивата икономиката и ако КЗК има такива констатации, трябва да ги каже", категоричен е Караниколов.

Германия е най-големият търговски партньор на България

Германия е най-големият и основен търговски партньор на България, става ясно от анкетното проучване на Българска търговско-промишлена п...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Учени: Не съхранявайте доматите в хладилник!

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това изследване вероятно ще ви накара да промените навиците си. Разбира се, на студено...