Прокуратурата погна Марешки за дъмпинг с цените на горивата

2653
Прокуратурата погна Марешки за дъмпинг с цените на горивата
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва варненския бизнесмен и собственик на верига бензиностанции Веселин Марешки за дъмпинг. Информацията потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като малко по-рано днес председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова заяви, че антимонополният орган е започнал проверка по искане на прокуратурата в тази насока.

На въпрос дали тогава Веселин Марешки прави дъмпинг, слерд като единствен продава на цена, видимо под тази на останалите участници на пазара, Ненкова отговори, че в момента тече производство, след като прокуратурата е сезирала КЗК.

КЗК проверява по какъв начин бензиностанциите на Марешки продават горива на цени доста по-ниски от останалите. Има съмнения за укриване на акциз и ДДС, както и за нискокачествени горива.

КЗК за картела при горивата - няма такъв, но бензиностанциите не са свободни (ВИДЕО)

Въпреки нашето желание, не можахме да съберем достатъчно солидни доказателства, за да докажем, че на пазара на горива на дребно в Бълга...

Източници, запознати с разследването на държавното обвинение, коментираха, че проверката е в рамките на разследване срещу бизнесмена, започнало преди повече от година. То е за изнудване и е прехвърлено от варненската прокуратура в спецпрокуратурата в София.

Вчера Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, заяви, че ниските цени на горивата в бензиностанциите на Веселин Марешки са комбинация между силно некачествени горива и потенциални данъчни измами.

"Имаше доста разследвания срещу Марешки по време на изборите и те показаха от една страна данъчни вериги за измами, свързани с бизнеса на Марешки и второ - некачествени горива. Това е опасно за автомобилите на хората, а и това беше начин за купуване на гласове. Сярата, която е намерена в горивата му, действа зле на двигателя ви. Марешки си купува посредници, те пък му продават гориво на по-ниски цени", коментира Делчев.

В средата на март Марешки отвори в София най-голямата бензиностанция на Балканите. Така бензиностанциите на фиpмa VM Petroleum в cтpaнaтa станаха 15. Останалите са - две във Bapнa, Гopнa Opяxoвицa, Русе, Бургас, Стара Загора, Силистра, Cвищoв, Paзгpaд, Πaвлиĸeни, Aйтoc, Гaбpoвo, Cливeн и Дoбpич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com