Реформатори: Ще внасяме предложенията си за законната лихва всяка седмица до приемането им

1483
Реформатори: Ще внасяме предложенията си за законната лихва всяка седмица до приемането им

Мнозинството в пленарна зала не подкрепи предложението на депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков и Методи Андреев от ГЕРБ за включване в седмичната програма на техни общи промени в Закона за задълженията и договорите. Това се случи днес при гласуване на седмичната програма на Народното събрание.

Единствените аргументи по отношение на законопроекта бяха на вносителите Петър Славов и Мартин Димитров. Отговор от страна на управляващите защо Народното събрание няма да разгледа предложенията им тази седмица, не беше даден.

„Внасяме спешно предложенията за тази точка, предвид предстоящото плащане на над 1,2 милиарда лева от българска страна към Росатом по арбитражното решение за „Белене“. Важно е да се разбере, че нашите предложения ще намалят дължимите лихви с 20% или над 60 000 лева на ден“, заяви Петър Славов.

Реформатори настояха НС да се задейства по тяхно предложение, за да спестим милиони за "Белене"

Моментално разглеждане от страна на Народното събрание на изменение на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) заради АЕЦ "Белене" по...

В резюмето на арбитражното решение, изготвено от адвокатското дружество White&Case, което беше публикувано минлата седмица на сайта на Министерски съвет е категорично опоменато, че лихвата по исковете се изчислява въз основа на бългрската основна лихва за забава. Тоест, промяна на българското законодателство преди датата на платежа би означавала и корекция на дължимата лихва.

Славов напомни още, че сегашните законни лихви са фиксирани преди 20 години, когато икономическата обстановка в страната ни е изключително несигурна. Днес, на фона на членството на странта ни в ЕС и редица други фактори, положението е доста по-различно от 1996 година и е време лихвата за забава да бъде коригирана, счита реформаторът. Особено като се има предвид, че основният лихвен процент е под 1%, а законната лихва за забава – 10%.

Мартин Димитров от своя стрна представи на народните представители справка, включена в мотивите към техния законопроект, която показва, че лихвата за забава в Българие е една от най-високите в Европейския съюз, като в 21 от 28-те страни-членки тя е 8%, а у нас – 10%.

„Всяка седмица, през която Народното събрание не гласува този законопроект, ще трябва да обясняваме на българските граждани защо в Белгия, Естония, Германия, Люксембург, Хърватия и прочие законната лихва е 8%, а у нас – може би най-високата“, заяви от своя стрна Мартин Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика