Ревизоро: Осем са местата, където рядко проверяват вноса на гориво

3014
Ревизоро: Осем са местата, където рядко проверяват вноса на гориво
Снимка: Getty Images/Guliver

Общо осем са митническите складове по Българското Черноморие и Дунав, на които няма измервателни уреди, а това позволява да се вкарва контрабандно гориво. Става въпрос за "Корабно място 20А на пристанище Бургас", пристанище "Порт Европа" (Бургас), пристанище "Поддържане чистотата на морските води" (Варна), 3 потона за претоварване на горива в автоцистерни (Русе), пристанище Сомовит и потон във Видин, разказа пред в. "Труд" Емил Димитров-Ревизоро.

По думите на Димитров на тези места много рядко се проверява реалното количество гориво, което разтоварват танкерите. То се приема един вид "на доверие", само по описанието в придружаващите го документи. При пристигането му не се прави и анализ на качеството. При разтоварването на горивото се прилагат разнообразни схеми - например по документи количеството е едно, а се разтоварва двойно по-голямо, подправя се времето за разтоварване (по документи се пишат 2 дни, а разтоварването продължава 5 дни) или се казва, че ще се прави някакъв ремонт, а всъщност се претоварва гориво в автоцистерни или жп цистерни и т.н.

ЕК проверява дали страни-членки пускат руски танкери с гориво за Сирия

Европейската комисия започва проверка дали се спазва забраната през териториални води на страни-членки на ЕС в Средиземно море да минав...

От средата на 2012 година Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите въведоха система за контрол по движението на акцизни стоки – Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). При пристигане на танкер с гориво данните в нея се въвеждат ръчно от митничар и единствено от него зависи какво ще впише в системата. Същото се случва и когато горивото отиде в данъчен склад.

През 2015 година Българската петролна и газова асоциация (БПГА) подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да разследва дали системата БАЦИС не се манипулира с цел неправомерно приключване на митническия режим, заличаване на регистрирани акцизни и данъчни документи. През декември пред временната парламентарна комисия, разследваща пазара на горива, от БПГА обявиха, че проверката е приключила и Главната прокуратура е изготвила секретен доклад, който потвърждавал данните на асоциацията. По данни на Българската петролна и газова асоциация миналата година през митнически складове са влезли 54 танкера с гориво, върху които не е упражнен количествен и качествен контрол. 19 от тях са разтоварвали на пристанище Варна, а 35 – на пристанище Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика