X
 
 

Роботизацията - този така съществен елемент в съвременната индустрия

1024 1
photo of Роботизацията - този така съществен елемент в съвременната индустрия
Снимка: MachTech&InnoTech Expo
Коботи, интегрирани решения, прецизни производствени и обезопасяващи системи ни предлага международното изложение MachTech&InnoTech Expo – от 15 до 18 април

Впечатляваща с темповете си на развитие и внедряване в производството. Това е роботизацията, навлизаща със светкавични скорости в съвременната индустрия. Безспорно е, че този процес води до много ползи за производството, сред които: ускорено производство, съчетано с намаляване на разходи, свръхпрецизни продукти, създаване на предпоставки за разрастване и стъпване на нови пазари и изграждане на нови пазарни ниши.

„Роботизация“ е сред ключовите думи на международното изложение MachTech&InnoTech Expo. За 11-и път в Интер Експо Център форумът ще разкрие потенциала на индустриалните технологии – в четири изложбени зали, на площ надхвърляща 10 000 кв.м, над 190 участници ще представят стотици иновативни продукти и услуги! Като акцент на изложението, от 15 до 18 април присъстващите ще открият най-новите решения при коботите, роботизираните ръце, системите шприцоване и електродъгово заваряване, софтуер, 3D печат и специално проектирани предпазни оградни съоръжения.

Роботизираните ръце

Изпълняват прецизни операции, вдигат над себе си масивни предмети и дори цели автомобили. Това са роботизираните механични ръце, които ще бъдат представени от участницитe в MachTech&InnoTech, приложими в тежките производства и автомобилния бранш. „Автоматизацията на промишлени процеси чрез интегриране на индустриални роботи е от решаващо значение в XXI век“, коментират специалистите.

Пъргав и многофункционален е роботът MOTOMAN GP8, представен от Aramet Robotics. Произведен от Yaskawa, той е компактен и бърз индустриален робот с товароносимост от 8 кг. 6-остният GP8 може да сглобява, пакетира, пренася, повдига и подрежда. Снабден с антикорозионното покритие, работи и в среда с корозивна атмосфера – киселинна и алкална.

Внушителните коботи на KUKA ще представя BG Robots. Сред системите, които притежават, са робот манипулатор за палетиране с товароносимост до 60 кг.

Смарт функционалност и обсег от 360°

Интегрирано решение за роботизирано електродъгово заваряване ще бъде фокус и на FANUC. Използването на промишлени роботи позволява постигането на висока гъвкавост при този индустриален процес; а внедряването на механичните ръце, съчетано със специализирано заваръчно оборудване, дава възможност за висока степен на автоматизиране на заваръчния процес. „Резултатът е по-качествен заваръчен шев, по-висока производителност и ефективност“, коментират специалисти.

Съчетание на скорост и прецизност предлагат новите роботи SCARA на FANUC. Те са предпочитан избор за предприятия, в които се извършва роботизиран монтаж на неголеми изделия. Дизайнът им е компактен, а работният обсег – 360°. Снабдени със смарт функционалности, те притежават многобройни интелигентни функции.

Свръхпрецизните операции са „специалността“ на Hanwha Cobot HCR–5. Леки и лесни за транспортиране, те могат да бъдат внедрени в интелигентни системи. Два кобота могат да бъдат използвани едновременно и управлявани с един контролер.

Техническа новост в индустриалната роботизация е „ROBOT” – екструдерът за заваряване и 3D печат, представен от Херц България. Машината създава безупречен заваръчен шев, а благодарение на възможността за свързване от три до 6-осева система могат да бъдат създавани разнообразни продукти. А прецизността на изпълнение редуцира т.нар. „човешки” грешки.

Прецизен и предназначен за множество дейности е стругът с роботизирана палетна станция Т250 РАИС. Техническите му характеристики осигуряват висока продуктивна мощност, устойчивост и скорост при всички стругови обработки върху различни материали. Внедрената роботизация дава възможност на машината да се зарежда с малки и средни детайли. „Чрез инвестицията в една такава станция могат да бъдат автоматизирани няколко машини, което позволява гъвкаво производство“, коментират специалисти.

Безопасността

Фирмите се фокусират и върху безопасността при роботизацията. Представени на MachTech&InnoTech Expo ще бъдат предпазните огради Axelent. Те са изградени на базата на стандартен дизайн, когато става въпрос за пана, колчета, аксесоари и цвят. Продуктите от гамата X-Guard са с модулна конструкция; това позволява бързо изграждане на обособено за коботи и роботизирани системи пространство. Aramet Robotics ще предложи и иновативната X-Guard Contour – предпазна система със заоблени ъгли. Новите форми позволяват на конструкцията да се интегрира напълно с цялостната система и работните пространства.

Предпазни съоръжения в три категории - “Basic”, “Strong”&‘Heavy” ще предложи Стратонс. Продуктите позволяват индивидуализиране – според характера на производството, спецификите на машините и изискванията на клиента. Водеща тук също е модулността, която спестява до 25% от времето за монтаж.

„Работизация“. Със сигурност тази дума ще бъде с основно значение за развитието на индустрията – във всеки неин аспект. Затова представителите на бранша ще проследят тенденциите в процеса на роботизацията в сектора на металообработката и индустриалните технологии – от 15 до 18 април на изложение MachTech&InnoTech 2019. Всичко за него ще откриете в сайта machtech.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    А в гимназиалната степен предметът "Информатика" отпадна от списъка на общообразователните предмети!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 26 юни

Овен През този ден ще сте особено мили и толерантни към останалите. От това ще спечелите много позитиви. По-често бъдете такива. Телец Днес...