"Росатом" официално влезе в процедурата за строеж на АЕЦ "Белене"

2983
"Росатом" официално влезе в процедурата за строеж на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Руската корпорация "Росатом" официално подаде заявление в рамките на процедурата за стратегически инвеститор, който да реализира проекта АЕЦ "Белене".

Според пиар агенцията, отговаряща за връзките с обществеността на "Росатом", Националната електрическа компания (НЕК) е приела заявлението.

Припомняме, че днес, 19 август, изтича крайният срок за подаване на заявления. След това държавата трябва да направи "кратък списък" с предпочитани кандидати, като ще поиска от тях обвързваща оферта. Освен "Росатом", интерес има още от Китай (Китайска държавна и ядрена корпорация CNNC), Корейската хидро-атомна корпорация и френската компания Areva, каза в края на миналата година енергийният министър Теменужка Петкова. Сега БНР съобщава, че корейците също официално са подали заявление, очаква се китайците да го сторят до края на деня, а българска компания проявила интерес да вземе миноритарен дял от проекта - но коя е компанията, не е ясно. А от "Росатом" заявиха, че са готови да строят бързо "Белене".

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване.

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен, и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разгорови, ще се поискат оферти и вече, в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година", каза изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев пред Националното радио.

Припомняме, че проектът "Белене" беше възобновен при третото управление на Бойко Борисов - преди малко над година и с аргумент как у нас не е по-сеизмично, отколкото в Япония. Самият проект беше спрян при първото правителство на Борисов, а сега тръгва с основен аргумент, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от "Атомстройекспорт" и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 млрд. лева, като е по-рантабилно да завършим проекта. Според доклад на БАН обаче, ако "Белене" е по-скъп проект от 10,5 млрд. евро, тогава става нерантабилен. А държавата зае позиция, че ядрената централа трябва да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което поставя и сериозният въпрос за цената на тока. Именно "Росатом" предупреди преди време, че такива проекти не стават без държавно участие!

За какви опасности заради "Белене" предупреди проф. Георги Касчиев - научете в този материал!

Как БАН сама се изобличи с доклада си колко е възможна "Белене" - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика