"Росатом“ е готова да дострои АЕЦ „Белене“ в кратки срокове

6211
"Росатом“ е готова да дострои АЕЦ „Белене“ в кратки срокове
Снимка: Министерство на енергетиката

Държавната руска корпорация „Росатом“ е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа „Белене“ в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове. Това заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко, предаде ТАСС.

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ „Белене. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко.

General Electric има официален интерес към АЕЦ "Белене", твърди Петкова

Американският гигант General Electric официално е изпратил писмо с намерения да участва в конкурса за строежа на АЕЦ"Белене". Това съоб...

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а „Росатом“ е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

"Всичко това говори в полза на това, че „Росатом“ е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той. Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.

Има различни оценки на щетите, нанесени на страните от ЕС заради санкциите на Брюксел срещу Руската федерация и отговорът от страна на Русия, но е очевидно, че трябва да говорим за сериозното подкопано взаимно доверие, коментира още първият заместник-ръководител на руското правителство, цитиран от РИА Новости.

Приходко отбеляза, че "санкционната линия в Брюксел остава един от основните ограничаващи фактори, които възпрепятстват пълноценното сътрудничество между Русия и държавите от ЕС, включително в търговската и икономическата сфера". Очевидно, без санкции, европейският бизнес би могъл да направи много повече пари на руския пазар. Загубите на ЕС в санкциите са различни”, каза Приходко, отговаряйки на въпроса има ли някакви изчисления за загубите, понесени от българските икономически оператори в резултат на тези санкции на ЕС и руските реакции за ограничаване.

Той обаче поясни, че въпросът не е само в цифри. "Взаимното доверие над което всички ние работихме дълго и упорито беше сериозно подкопано, и ще бъде много трудно да се възстанови", каза представителят на руския кабинет на министрите.

БСП: АЕЦ "Белене" е необходим проект за България, но се развива бавно

„Правим поредното изслушване в българския парламент, за да констатираме, че сме до никъде с проекта АЕЦ „Белене“. Мин...

Сергей Приходко обърна внимание на факта, че „санкционната спирала, насърчавана от Брюксел, не е от полза нито за Русия, нито за Европейския съюз“.

"Необходимо е да се води бизнес към премахването на взаимните ограничения, но първата стъпка в тази посока трябва да бъде направена от този, който е произвел цялата тази бъркотия, а именно Европейския съюз", заключава Приходко.

По повод думите на Приходко, председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски поясни, че има разлика в това строиш и в това да инвестираш в даден проект.

"Росатом" винаги е проявявал интерес към АЕЦ "Белене". За тях той е стратегически важен, защото е нов проект в еврозоната. Има разлика обаче дали искаш да строиш, или да инвестираш в даден проект. Те дават заем на България, не носят никаква отговорност за експлоатацията по-нататък", каза Хиновски пред bTV.

"Проектът влиза в една задънена улица, в която очевидно нито един инвеститор няма да започне проекта без държавна гаранция. Ще се окаже, че единствената възможност е проектът да бъде държавен", каза Иван Хиновски.

"Обединени патриоти" отново на различни позиции - този път за АЕЦ "Белене"

Различията между отделните формации в парламентарната група на "Обединени патриоти"продължава. Причина за поредните спорове стана ...

Припомняме, че днес се очаква да започне официалната визита на руския премиер Дмитрий Медведев, по време на която може да бъде предложен експортен кредит за АЕЦ "Белене". Очаква се по време на визитата на Медведев да бъде обсъдена и темата за "Турски поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика