Руската "Транснефт": Проектът за "Бургас-Александруполис" може да бъде възобновен

3882
Руската "Транснефт": Проектът за "Бургас-Александруполис" може да бъде възобновен

Проектът за петролопровод "Бургас-Александруполис" може да бъде възобновен при проблеми с черноморските проливи. Това смята директорът на руската държавна компания "Транснефт" Николай Токарев, цитиран от ТАСС.

Говорейки за възможноснови проекти, заобикалящи проливите Босфор и Дарданели, включително и за проекта "Бургас-Александруполис", Токарев отбеляза, че българските партньори са поднесли "приятна" изненада.

"Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите пред проекта "Бургас-Александруполис". Те са против ликвидирането на управляващата компания, която беше създадена за този проект и беше консервирана. В момента всички се интересуват от нея, включително българските партньори", каза Токарев.

Още 88 000 лв. потъват в неосъществения Бургас - Александруполис

Правителството предлага увеличаване на капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД срещу увеличаване де...

Шефът на руския оператор на петролопрови обърна внимание, че проектът за петролопровод не е отписан от архива. "По същество той е разработен и при необходимост може да бъде свален от лавицата и да се започне работа. Това е един от вариантите", уточни Токарев.

Ръководителят на "Транснефт" посочи също, че съществуващата компания-оператор все още се финансира. "В миналото ние излязохме с инициативата да прекратим проекта, тъй като нямаше перспективи пред нея и за да не се правят излишни разходи. Но веднага след като пристъпихме към реализирането на тази инициатива, нашите български партньори ни уведомиха, че биха желали да я запазят и да участват в работата на тази компания“, добави той.

Припомняме, че през април тази година правителството одобри увеличение на капитала на българската "Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД с 88 000 лв. Целта, обясниха от Министерски съвет, е проектната компания да изпълнява финансовите си ангажименти през 2016 г. като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б.В.“ (ТБП), регистрирана в Холандия. 

ТБП беше създадена по силата на Междуправителствено споразумение за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода "Бургас – Александруполис" между Русия, България и Гърция, а българската страна държи чрез проектната компания 24,5% от капитала на ТБП.

Слух: Русия предлага пак Бургас-Александруполис

Русия и Гърция може да възродят проекта Бургас-Александруполис. Това твърди бургаското издание GR Reporter, като веднага информацията е...

През ноември 2015 г. капиталът на проектната компания беше също беше увеличен, но с 38 000 лв., а причината - "разплащане на задължения по сключени международни споразумения за тази година".

Въпреки думите на Токарев, че България е против ликвидирането на управляващата компания, още през миналата година от Министерски съвет съобщиха, че във връзка със Закона за денонсиране на Споразумението между Русия, България и Гърция за строителството и експлоатацията на петролопровода, българската страна е предприела необходимите действия за напускането като съдружник и ликвидацията на "Транс Болкан Пайплайн Б.В."

Българският акционер е изпратил предложение до останалите акционери в ТБП за приемане на съвместно решение за доброволна ликвидация на международната проектна компания. След получени откази от акционерите, българската страна предприе действия по ликвидация на ТБП пред Търговската колегия на Апелативния съд в Амстердам, Холандия, съобщиха миналия ноември от Министерски съвет.

Тогава оттам уточника и, че към този момент управлението на ТБП е възложено на външно мениджърско холандско дружество, като финансирането се осигурява чрез годишни вноски от страна на акционерите. Предвид предприетите от българска страна действия по стартиране на съдебно производство пред търговския съд в Холандия и необходимостта от ограничаване на възможни неблагоприятни развития на делото, българската проектна компания е трябвало да обезпечи очакваното искане за премийни вноски в капитала на ТБП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика