Санираните жилищни сгради отчитат до 60% по-малко средства за отопление

1193
Санираните жилищни сгради отчитат до 60% по-малко средства за отопление
Снимка: Архив

Въздействието от вредните въглеродни емисии в атмосферата, водещо до глобално затопляне, все повече се усещат от хората. Последствията са повече от очевидни – сериозно покачване на температурите, порои, наводнения и други. Във връзка с това в края на миналата година, Европейската комисия представи стратегията си за намаляване на въглеродните емисии и постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. За осъществяването на тази цел , основна роля ще играе намаляването на енергийното потребление. Стъпки в тази посока  ЕС предприема още от   2010 г. , когато ЕП и Европейския съвет приемат Директива за саниране на съществуващите обществени и жилищни сгради. Тази Директива беше изменена и допълнена през 2018 г. и трябва да бъде задължително да бъде приложена в държавите-членки.

У нас санирането стартира с приемането на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в началото на 2015 г. Основната цел бе обновяване на жилищни сгради, което осигурява по-добри условия за живот на гражданите и намалява енергийното потребление. За реализирането се предвиждаше отпускане на финансова помощ към сдруженията на собственици на имотите.

Освен Министерството на регионалното развитие и благоустройство, което е координатор на проекта, като партньори в тази програма участваха Министерството на финансите и Българската банка за развитие. Бяха разработени необходимите документи и методически указания към общините и сдруженията на собствениците за кандидатстване по програмата.

Какви са ползите от Програмата за енергийна ефективност?

  • Осигуряване на топлинен комфорт - изолиране на външни стени, покриви и подове;
  • Намаляване разходите за отопление - модернизация или подмяна на източниците на топлина;
  • По-високо качество на жизнена среда;
  • Удължаване живота на сградите - ремонтиране на амортизирани общи части;
  • По-малко вредни въглеродни емисии - смяна на горивната база, при доказан енергоспестяващ и екологичен ефект;
  • Модернизиране на жилищната инфраструктура;
  • Участие на много фирми от цялата страна, както и осигуряване на допълнителна заетост.

До момента, благодарение на националната програма, е приключило обновлението на 1 724 многофамилни сгради. Данните сочат, че реновираните жилища са спестили около 60% средства и енергия и 157 килотона въглероден диоксид.  Предвижда се, след завършването на всички сгради през 2022 г., да бъдат спестени 1 млн. мегаватчаса електроенергия и двойно повече вредни емисии парникови газове.

Развитие на програмата за саниране

 До момента Българската банка за развитие е сключила повече от две хиляди споразумения за целево финансиране със 180 общини. Договорите са тристранни, като в тях са включени кметовете на районните общини, които представляват Сдруженията на собствениците и областните управители в качеството им на представители на българската държава. Всички санирани жилища отчитат до 60% спестени средства и енергия, което е и главната цел на проекта.

В област Бургас например са обновени повече от 160 сгради и са сключени 205 договора за целево финансиране. В Благоевград, санираните жилищни кооперации достигат 169, а в Хасково - 137. По сключените договори с ББР  вече са въведени в експлоатация блокове и в общините Перник, Стара Загора, София, Пловдив.

Според статистиката, Националната програма за енергийна ефективност успешно постига целите си. Осигурен е повече комфорт в жилищата, сметките за отопление са по-ниски и се отчита намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. В националната енергийна стратегия за  следващите десет години са предвидени за саниране на сгради да бъдат вложени още 4 милиарда евро.

Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев определя участието на банката в програмата за енергийна ефективност като безспорен успех. В допълнение ББР възнамерява да насочи поне 15% от кредитния си портфейл през следващите три години към еко-проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика