25% от дължимото е върнато на кредитори на КТБ

5206
25% от дължимото е върнато на кредитори на КТБ
Снимка: БГНЕС

Над 1,25 млрд. лв. са разпределените към края на март 2021 г. от синдиците на фалиралата КТБ средства към кредиторите, съобщава вестник "Сега", позовавайки се на отчета от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).  

Това е доста повече от прогнозата на специализираната международна разследваща компания "Аликс Партнърс" (AlixPartners Services UK LLP) 800 млн. лева, посочва председателят на фонда Матей Матев в статия в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България. Според него основен принос за по-високата събираемост на суми от длъжниците на банката имат промените в Закона за банковата несъстоятелност, направени след обявяването на фалита на четвъртата по големина банка.

Една от тези промени беше спорната поправка "Пеевски", която депутатът от ДПС Делян Пеевски, бивш бизнеспартньор на собственика на КТБ Цветан Василев, внесе през 2018 г., за да се спре "вторичното разграбване" на банката. Тогава ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски", който обезсилва със задна дата прихващанията и цесиите, чрез които банката загуби стотици милиони левове. Според експерти, включително и ВАС, които дори сезираха Конституционния съд, такова законодателно действие със задна дата може да предизвиква сериозен хаос в стопанския оборот.  

"Макар и оспорвани, включително пред Конституционния съд, промените в закона дадоха възможност на синдиците на КТБ да постигнат този резултат, като вероятно без тях събраната и разпределена на кредиторите сума щеше да бъде именно тази, прогнозирана от "Аликс Партнърс", посочва председателят на ФГВБ.  

В спецсъда продължава делото КТБ

Специализираният наказателен съд ще заседава във вторник по делото КТБ, предаде БГНЕС. Подсъдими по него са бившият мажоритарен собств...

За повече от 6 години синдиците са успели да съберат около 25% от активите на разграбената банка. Няма данни колко от въпросните 1,25 млрд. лв. са в резултат от събиране на предоставени от КТБ кредити, от осребряване на активи на банката или от обявяване за недействителни на извършени прихващания след нейния фалит. По-голямата част от разпределените за връщане пари - 928 млн. лв., всъщност отиват във ФГБВ, който е най-големият кредитор на КТБ, след като изплати през 2015 г. защитени влогове за 3,7 млрд. лв.  

От влизането на синдиците в банката досега връщането на пари на незащитени вложители (тези със спестявания над 196 000 лв.) и други кредитори е станало с четири частични сметки.  

Първата беше обявена през 2017 г. за общо 570 млн. лева, но заради обжалвания средствата по нея започнаха да се изплащат чак през 2019 г. До края на 2020 г. са изплатени 535.4 млн. лв., посочват от ФГВБ. От тях 418.3 млн. лв. са отишли във фонда, а останалите са разпределени между малко над 7000 незащитени вложители - фирми и физически лица. Сред тях излязоха имената на различни политици, начело с Ахмед Доган, както и на десетки общински и държавни фирми. В списъка с големите незащитени вложители фигурират Топлофикация София, Булгаргаз и Булгартрансгаз, ББР, БЕХ, НЕК, АЕЦ Козлодуй, Мини Марица изток, НКЖИ, както и държавни ведомства като Агенцията за приватизация и Агенция "Дипломотически имоти". Всички те до момента са получили не повече от 20% от някогашните си спестявания в банката.  

През септември 2020 г. стартира изплащането на суми по втората частична сметка за 430 млн. лв., по която до края на 2020 г. вече са изплатени 384.9 млн. лв. От тях 320,6 млн. лв. са за ФГВБ.  

Третата частична сметка за 5,6 млн. лв. бе за един единствен обезпечен кредитор и бе изплатена през октомври същата година. Става дума за френската банка "Сосиете Женерал", отпуснала срочен заем на КТБ през 2011 г.  

Гешев призна, че най-много разследвани за парите от КТБ има представители на ГЕРБ

"Ние списъци на политици не правим." Така отговори главният прокурор Иван Гешев, който е на изслушване в Народното събрание, на въпрос ...

През март 2021 г. бе одобрена четвърта частична сметка за 250 млн. лв. и изплащането на сумите по нея вече е в ход. От тях отново по-голямата част отива във ФГВБ - 190 млн. лв.  

По оценка на ФГВБ до края на петгодишната програма за осребряване на имуществото от масата на несъстоятелността на КТБ, одобрена от УС на фонда през ноември 2016 г., се очаква да бъдат възстановени на кредиторите над 1.3 млрд. лв.  

След фалита на КТБ през есента на 2014 г. гарантираните влогове в нея за над 3.7 млрд. лева бяха платени за сметка на всички средства във Фонда за гарантиране на влоговете, събрани от другите банки (2.1 млрд. лв.), плюс заем от 1,7 млрд. лв. от бюджета, които фондът трябваше да върне до началото на 2020 г. 

Към края на март 2021 г. активите в инвестиционния портфейл на ФГВБ възлизат на 1,162 млрд. лв., отчитат сега от фонда. От тях 928 млн. лв. са възстановените от КТБ средства, което 25% от осигурените 3,7 млрд. лв. за покриване на защитените влогове на над 112 000 фирми и граждани. 

Подобреният финансов резултат е позволил на ФГВБ да намали очакваните постъпления от годишните премийни вноски от банките, които членуват в системата за гарантиране на влоговете, поради което общата сума на годишните премийни вноски за 2021 г. и 2020 г., спрямо тази за 2019 г. намалява с общо 11,6 млн. лв. или с над 7%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика