След проверка на тол системата: Милиони са загубени от безконтролни плащания

4259
След проверка на тол системата: Милиони са загубени от безконтролни плащания
Снимка: АПИ/МРРБ

Проверка на тол системата, възложена от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, показва, че приходите от нея намаляват и при сегашният начин на работа, тя няма как да е печеливша.

Открито е също, че при сключения договор за поддръжка с изградилата системата фирма "Капш Трафик Сълюшънс" за 146 млн. лв. за 5 години, АПИ плаща и за резервните части, а компанията се грижи само за софтуерната поддръжка. На среща с "Капш" не е станало ясно с какъв екип разполага за тази цел.

На пресконференция днес зам.-министърът на МРРБ Захари Христов съобщи, че в момента тол системата дори не се самоиздържа, а при въвеждането и идеята е била повече от половината от приходите да се влагат в инфраструктурата. Контролът е занижен, като от 295 контролни точки с камери, действат не повече от 100. Причината е, че е трябвало контролът да става автоматично, чрез софтуер, но той не е бил инсталиран и сега всички данни се обработват на ръка. В резултат има и над 200 хил. необработени нарушения за над 70 млн. лв.

Това е трета проверка, възложена от министър Комитова, като до момента бяха открити нарушение в сключването на договори за укрепване на свлачища и изграждане на отсечки от магистрала "Хемус".

Милиони загуби

На пресконференцията днес от МРРБ обърнаха внимание, че АПИ има договор с национални доставчици на услуги, които от името на АПИ събират всички тези такси.

"От едната страна аз като гражданин плащам два пъти една винетка, националният доставчик на услуги приема тези две плащания. АПИ възстановява на гражданина едното плащане, но националният доставчик на услуги фактурира и двете плащания и си получава комисионната за тях - до 7 % на всяко плащане. С транспортните фирми и тежкотоварните камиони е същото положението. Те ползват 50% отстъпка. Камионите, които са на алтернативно гориво им се плащат 50% от направените разходи в тол системата, т.е. за тол карти и джипиес устройства. Една фирма предплащайки 1 милион за хикс на брой камиони, 500 000 лева са използвали и другите 500 000 АПИ ще им възстанови. Националният доставчик на услуги получава своята комисионна на база на този 1 млн. Следователно няма връзка между АПИ и националните доставчици на услуги и тези плащания минават безконтролно. Тук става въпрос за милиони загуби“, обясни Христов.

“Автомагистрали” ЕАД е пред колапс заради блокирани от принципала банкови сметки

Държавното дружество Автомагистрали ЕАД е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и...

Той коментира и втория договор, който е за мониторинг и поддръжка на тол системата. "Там се натъкнахме на следното. Възложителят в лицето на АПИ е длъжен да предоставя резервни части. Договорът е за пет години на стойност 141 милиона, което като изчислихме прави около 2 милиона на месец, които АПИ плаща на Kapsch и се оказа, че ги плаща единствено за софтуерна поддръжка. Физическата поддръжка, резервните части по тол системата са абсолютен ангажимент на АПИ. Трябва да се извършват допълнителни проверки въобще има ли резервни части АПИ да поддържа тол системата или отново този въпрос е оставен нерешен“, каза зам.-министърът. 

По думите му необработените нарушения в тол управление за година назад до момента са около 200 000 и са на приблизителна стойност 70 млн. лв. "Това ние сме загубили последната година от необработени нарушения", заяви Христов.

"Договорът за тол системата е на стойност около 180 млн. лв. За 2019 г. са събрани 392 млн. от електронни винетки, за 2020 г. - от е-винетки, маршрутни карти и тол декларации - 600 000 лв. по-малко. До май 2021 г. са събрани със 185 млн. по-малко. Оттук следва, че трябва да се съберат 185 млн. лв. до края на годината, за да може тол системата да се самоиздържа. Пожелателният приход от 1,3 млрд. е доста далеч от данните", заяви зам.-министър Христов.

Зам.-министър Тодор Анастасов коментира, че смисълът на тол системата е да генерира приходи, които да дават възможност да се поддържат пътищата в нормален вид, за да се използват пътищата от всички. "След преразглеждането на цените става ясно, че отново този, който разрушава пътищата, не плаща достатъчно за тях. Това трябва да бъде преразгледано, обсъдено и коригирано", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика