След тока и парното: Водата също поскъпва

2174
След тока и парното: Водата също поскъпва
Снимка: БГНЕС

Няма как да има повишаване на цената на водата за тази година, но в общия случай ВиК уклугите ще поскъпнат от догодина, прогнозира Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Всеки ВиК оператор функционира в различна среда поради начина на изграждане на системите, къде са водоизточниците, колко е трудно водата да се добива и транспортира. Самата първоначална база на операторите е различна. Има оператори, които са в много тежко състояние, където водата се добива и транспортира помпажно и се изисква голям разход на електроенергия и водните количества са много големи. Такива са Добрич, Сливен, Шумен. Загубите са около 80% и в реално изражение са високи. За 2020 г. разходът за електроенергия е бил над 40% от общия разход на тези дружества", обясни Касчиев по БТВ.

Нова мярка сваля цената на тока за бизнеса

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи промени във формулата, по която се определя цената на тока от т. нар. дост...

Председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски смята, че има начин да се реши тежкото положение, в което са изпаднали операторите. "Смятам, че има възможност да бъде облекчена ситуацията, тъй като има стратегия за развитие на ВиК сектора, която е приета от НС и в която е предвидено да има водни помощи. Набелязани са ВиК дружества, за да се направи анализ и да се пристъпи към даване на помощи, за да може социално слабите хора да са компенсирани от скока на услугите", обясни Престойски.Скъпият ток може да повлече ВиК компаниите към дъното и то в последната година на регулаторния им период, когато по закон не могат да променят цените на водата. Това може да стане чак след три месеца - от 1 януари.

48 ВиК дружества внесоха в КЕВР още през лятото бизнеспланове и предложения за цени за следващия регулаторен период от 2022 до 2026 г. Това бе направено обаче преди шоковото увеличение на цените на електроенергията на свободния пазар и в заявленията им това нещо не е калкулирано. Всичките с изключение на "Софийска вода" поискаха увеличение на цените на водата от 1 януари догодина. На практика вече няма цена под 2 лева на кубик, а в Сливен от 1,981 лв. новото предложение е водата да струва 3,562 лв., т.е. увеличението е 79,81%. Единствено "Софийска вода" е изключение от тази тенденция. От дружеството казаха, че увеличението на цената на тока не им се отразява, тъй като произвеждат зелена енергия, тя им стига и дори продават от нея. При другите дружества обаче не е така, особено онези, които добиват водата с помпи.

Според данните на КЕВР делът на разходите за ток варира между 1,62% до 44,64% от общите разходи без амортизации. Най-висок дял на разходите за ток са на дружествата, които доставят вода с помпи, но и които отчитат по-високи нива на загуби на вода. При шест дружества отчетените разходи за електроенергия за 2020 г. надхвърлят 30% от общите разходи за доставяне: Добрич, Сливен, Шумен, Разград, Хасково и Силистра, като най-висок е в Добрич - 44,64% от общите разходи. За още 9 държавни регионални ВиК оператора отчетените разходи за ток за 2020 г. за доставяне надхвърлят 20% от общите разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com