Следователят по делото на Красьо Черния е отстранен от длъжност

6325
Следователят по делото на Красьо Черния е отстранен от длъжност

Висшият съдене съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност на Татяна Шарланджиева - следовател в Национална следствена служба (НСлС), предаде репортер на БГНЕС.

"За" отстраняването гласуваха 19 от кадровиците в съдебната ни система, "против" беше един, един и се въздържа. Искането бе на главния прокурор.

На 10 май тази година Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на следователя в Национална следствена служба (НСлС) Татяна Шарланджиева за извършено престъпление по чл. 288 пр.1 вр. с чл. 26 ал.1 НК. Тя е обвинена за това, че в периода от 2 август до 11 октомври 2006 година при условията на продължавано престъпление, като орган на властта – следовател в НСлС, е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които й налага службата относно наказателно преследване, с цел да избави Красимир Георгиев от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление по чл. 253 НК (пране на пари).

Взетата спрямо обвиняемата Шарланджиева мярка за неотклонение е "подписка".

Досъдебното производство, по което Татяна Шарланджиева е привлечена като обвиняема е било образувано на 8 май 2007 година срещу Татяна Шарланджиева и Корнелия Нинова (бившия заместник-министър на икономиката) за престъпление по чл. 288 НК.По този член на кодекса Шарланджиева може да получи от една до шест години затвор.

С постановление на СГП от 26 юли 2008 година наказателното производство по делото е било прекратено. С постановление на Апелативна прокуратура гр. София от 22 февруари 2013 година постановлението за прекратяване е отменено. В хода на проведеното разследване (след отмяната на постановлението за прекратяване) са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение на Шарланджиева за извършено от нея престъпление по чл. 288 във вр. с чл. 26 ал.1 НК. Разследването по делото продължава.

Историята

По време на управлението на Тройната коалиция, в разгара на конфликта между Румен Овчаров и тогавашния директор на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, Александров обвини Корнелия Нинова в нерегламентирани контакти със следователката по делото срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров Татяна Шарланджиева и разследвания собственик на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев. Срещу Нинова и Шарланджиева започна разследване.

Директорът на "Булгартабак" Христо Лачев обяви, че Александров е искал от него информация за работата на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова. Конкретният интерес на Александров е бил породен от това дали има неща в нейната работа, които бъдат "смущаващи". Корнелия Нинова бе замесена в скандал за злоупотребите в "Топлофикация" като връзка между близкия до министър Овчаров бизнесмен Красимир Георгиев със следствието чрез следовател Шарланджиева. Нинова твърдеше, че са я замесили в скандала с дружеството, защото не е удовлетворила икономически интереси на директора на Националната следствена служба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика