Според Цветан Василев Борисов и Доган взели бонуси за приватизацията на "Булгартабак" (ВИДЕО)

41776

В България клановете са два – на Делян Пеевски и на премиера. Това заяви в интервю за ktbfiles.com банкерът Цветан Василев, който все още е в Сърбия и срещу когото има обвинение за източването на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

В България „не можеш да правиш голям бизнес, без да се отчиташ“, каза той. Василев даде пример с „Булгартабак“ - по думите му Бойко Борисов, Ахмед Доган и Александър Сталийски са взели бонуси, за да стане въобще възможна приватизацията през 2011 година. Интересен факт е, че банкерът базира твърдението си на информация, дадена му от Делян Пеевски. Това беше към онзи момент, с Борисов не съм говорил по темата, уточнява Василев. И добавя – Пеевски например не е собственик на „Булгартабак“ само на документи. Имам документи, които показват, че Ирена Кръстева е собственик на „Булгартабак“, твърди банкерът. Той е категоричен – част от дълговете на кредитори на „Булгартабак“ били купени от TGI Middle East - „компания от Дубай, която е част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция”. Подозирам, че Пеевски е преотстъпил част от „Булгартабак“ на Салам Кадер Фарадж – основният дилър на тютюневи изделия в Близкия изток, уточни Цветан Василев. Той смята, че Пеевски е превел на Фарадж „над 150 млн. долара“, но все още не му се издължил.

Директорът на КТБ вече не е обвиняем

Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев вече не е обвиняем за присвояването на 206 милиона лева от фалиралата банка. Това е решила...

Сделката за „Виваком“

По думите на Василев още през 2014 година Делян Пеевски му е поискал 10% от „Виваком“. Относно сделката за „Виваком“, Василев остава на досегашното си мнение – тя била „чисто престъпление, криминална кражба с участието на една руска държавна банка“, защото телекомът бил продаден на четири пъти по-ниска цена от оперативната печалба на компанията. Припомняме, че Спас Русев взе най-голям дял в индиректния холдинг-собственик на „Виваком“ - 46%, срещу 330 млн. евро, на търг, организиран от българското звено на руската банка ВТБ – VTB Capital. Срещу смяната на собствеността има заведени дела в чужбина от руския бизнесмен Дмитрий Косарев. А Цветан Василев в прав текст каза пред ktbfiles.com, че с този търг се разпределят под масата „минимум 300 млн. евро“ между Спас Русев, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев. Припомняме, че Милен Велчев е ръководител на VTB Capital.

Когато взех „Виваком“, сделката беше узаконена от дирекция „Конкуренция“ на ЕК. Ако от КОНПИ смятат, че съм взел телекома незаконно, то защо българската държава не отправи претенции към ЕК, попита Василев.

И още

Руски бизнесмен се обърна към Дмитрий Медведев заради сагата "Vivacom"

Компанията Empreno Ventures Limited, която е известна в България като „майка” на LIC33, фирмата на белгийския "инвеститор з...

Василев споделя откровено, че през годините Пеевски му е помагал на няколко пъти. „През 2003 – 2004 година по някакъв начин пристана на Доган, беше в някаква степен брокерът между мен и ДПС“, каза банкерът. И признава – допуснах го прекалено близо.

По отношение на заведеното дело срещу него в България, Василев коментира, че „се натрапва мисълта“, че то нарочно е отишло в „удобната“ Специализирана прокуратура. Според мнозина тя е под пълен контрол на главния прокурор Сотир Цацаров. Съгласен съм, че по случая „КТБ“ има организирана престъпна група, но не моята, а на тези, които организираха заговора срещу банката, каза Василев.

Василев коментира и наскоро приключилите срес тестове на банките в България. Според него „реално почти нито една банка“ не ги е преминала. Много малко банки в България нямат капиталов недостиг – всичко е заради неработещата икономическа среда, подчерта Василев, който не пожела да говори с конкретни имена за банковата ни система. Банкерът сравни новото ръководство на БНБ със старото – и двете били част от престъпната група по затварянето на КТБ.

ВИЖТЕ ВИДЕО

Кредитори на КТБ искат от Мая Манолова да накара синдиците на банката да дадат информация

Писмо до омбудсмана Мая Манолова изпрати лидерът на неправителствената организация „Ние, гражданите“ Вера Ахундова. С него,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика