Според финансовия министър: 810 млн. лв. са похарчени извънредно от Борисов, имало и за църкви

4581
Според финансовия министър: 810 млн. лв. са похарчени извънредно от Борисов, имало и за църкви
Снимка: Правителствена пресслужба

До 14 май са изхарчени 1,164 млрд. лева от държавния бюджет, като от буфера са взети 283 млн. лева, а от бюджета на финансовото министерство – 22 млн. лева. От всички тези пари, 810 млн. лева са "за непредвидени разходи чрез преструктуриране". Това каза служебният финансов министър Асен Василев. С голяма част от тези пари са платени ковид мерките и 50-те лева на пенсионерите – за април и май, обясни Василев.

По думите му, вместо да се актуализира държавният бюджет от управлението на Бойко Борисов, "се дърпат пари" от пера, които не са предвидени за тази цел. Друг е въпросът колко рентабилно е харчено – имаме непредвидени разходи за църкви, за Фонда на фондовете – 22 млн. лв, за БНТ – 20 млн. лв., изброи Василев. "Структурно бюджетът през май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни пера, за да се задоволяват продължаващи нужди – на бизнеса от възстановяване, за пенсионерите", обобщи служебният финансов министър.

Най-големите длъжници в България - има много познати имена, следа дори до Поли Пантев

Известни са фирмите, които са с най-големи дългове към държавата. Това стана ясно, след като НАП светкавично публикува списък с най-гол...

Успяхме да намерим буфери по различните министерства, за да се намалят разходите за персонал по ведомствата, за да останат в сила 50-те лева за пенсионерите, стана ясно от казаното от Василев. Освен това се работело за пакет от мерки за възстановяване на бизнеса.

Според Василев, няма да има проблем с работата на отделните министерства, кадровия състав и заплатите му. По думите му, има предвидени средства за неща, по които никой не работи. "Не смятам, че е редно да бъркаме в "ковид буфера", уточни Василев.

Още: Борисов отговори на финансовия министър: Само за 20-30 минути, откакто си говорим, бюджетът се е сринал явно

Готвената нова помощ

Въпросната програма за бизнеса – да се вдигне заетостта в туризма, ще бъде финансирана с пари от централния държавен бюджет.

Асен Василев: Има дупка в хазната от 2 до 3 милиарда на година

Дотук очертахме 1 година на системна липса на контрол, една картина, позволила натрупване на огромни дефицити в системата - било чрез н...

Образователният министър проф. Николай Денков обяви, че ще има програма за учащи да отидат на почивка – за да подпомогнат туризма. Става въпрос за туристически пакети, в които влизат разходи за транспорт, храна и застраховка. Всяко училище може да се включи с до 70 ученици и училището ще сключва договори със съответните туроператори. Друга програма е за "профилактика и рехабилитация" на педагози. Тя е за 400 000 лева и по същество представлява възможност педагози да бъдат прегледани и лекувани – заради възникнали или изострени поради пандемията заболявания.

Беше повдигнат и въпросът ще бъде ли увеличено обезщетението за неприемане в детска градина, както предлага новият зам.-кмет на София Мирослав Боршош. Ще се обсъжда, стана ясно от отговора на проф. Денков.

Работим за подобряване на условията за достъп на чуждестранни граждани до България, подчерта служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя даде за пример променения режим за влизане от Румъния. Имало и покана към руските туристи – това се дискутирало в руската преса, по думите на Балтова. А Асен Василев каза, че се работело да се види може ли държавата да плаща PCR тестове на идващи отвън туристи.

Що се отнася до Черноморието, Балтова обяви, че трябвало да бъдат променени договореностите за цените на плажните принадлежности. До 10 дни ще стане ясно с колко ще поевтинеят тези принадлежности – трябва да е между 50 и 100%, по думите на министъра на туризма.

Що се отнася до сегашните коронамерки, Василев увери, че всички кандидатствали до НАП са си получили парите. Ако някой не си ги е получил, нека сигнализира - НАП или финансовото министерство. И добави, че в ресторантьорския бизнес "една немалка част" от субектите имат по-висок оборот от 2019 година. Припомняме, че от вчера (27 май) представители на бранша се оплакват от спрени помощи - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Поскъпването на любим продукт в ЕС се забави, в България обаче цената му расте

Домашните любимци в България вече имат специален магазин в eMAG с над 50 000 продукта

Вносител №1 на захар в света, принуден да внася заради най-лошата реколта от 1900 г.

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Строителството в София - по-скъпо от това в Барселона и Мадрид

NEXT BASKET - едно SaaS решение с допълнителни услуги и по-ефективно управление на онлайн бизнеса

„ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

НАП, Митниците и полиция влязоха в "Лукойл"

България и Южна Корея обсъждат съвместни покупки на природен газ

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика