Според междинния доклад за "Белене", втора АЕЦ не е изгодна в нито един случай

6764
Според междинния доклад за "Белене", втора АЕЦ не е изгодна в нито един случай
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Белене" е неизгоден проект при всички 90 комбинации за реализация на централата. До този извод са достигнали първоначално учените от БАН в доклада, който БЕХ възложи на Академията като част от по-мащабна задача: "Изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката)", твърди в свой материал сайтът за журналистически разследвания "Биволъ".

От "Биволъ" смятат, че документът е бил коригиран и то под натиск на Министерството на енергетиката и БЕХ, така че в неговия финален вариант оценката да е "по-мека". Това ставало ясно от междинна версия на доклада, която е качена в платформата Balkanleaks.

Според информация, с която разполага Actualno.com, корекцията е наложена, защото първоначално от БЕХ подават неточни данни, които са използвани при основата за пресмятане на моделите. Информацията сочи, че от БЕХ погрешно са завишили първоначалните разходи за "Белене" с 2 млрд. лева (бел. ред. - разходите за площадката, за оборудването) и това е било забелязано чак когато е бил завършен междинният доклад - затова и е трябвало да бъдат направени корекции в изчисленията и затова представянето на заключенията от окончателния доклад се е забавило. При представянето на заключенията беше изрично посочено, че АЕЦ "Белене" не е жизнеспособен проект, ако за него бъдат похарчени над 10,5 млрд. евро и ако има по-малко от 70% частно участие.

ДБГ иска Борисов да каже подкрепя ли строежа на АЕЦ "Белене" от Русия

Като лидер на ГЕРБ Борисов агитираше на референдум срещу построяването на атомна централа, сега негови министри ни убеждават в обратнот...

Припомняме, че в средата на ноември стана ясно, че документът няма да бъде публикуван официално в цялост, а само в резюме.

Версията на "Биволъ"

В заключението на междинния доклад, който изтече днес (3 декември), пише следното:

"Разработените финансови анализи обхващат богат спектър от възможни варианти, както за финансиране на изграждането на проекта, така и за неговата експлоатация по време на целия му жизнен цикъл. Използвани са 6 варианта на участие в капитала на проектната компания за изграждане на централата и финансиране на проекта, 5 варианта на прогнозни цени на вътрешния и регионалния пазар, където централата може да продава произведената от нея електрическа енергия, и 2 варианта на натоварване на мощностите. „Кръстосването“ на всички тези варианти води до общо 90 комбинации. При нито една от тези 90 комбинации проектът не е финансово жизнеспособен. Това се случва и при най-високи цени, пълно натоварване и различно съотношение между собствен и привлечен капитал.

В заключението се уточнява, че не е проиграван с финансовия модел за АЕЦ „Белене” сценарий за 100% държавно участие. "Ако се случат направените допускания от техническо, финансово и икономическо естество, проектът не трябва да се реализира. При съществени промени в тези параметри, финансовите резултати от проекта могат да претърпят корекции, които да го направят финансово жизнеспособен и привлекателен за изпълнение", пише в междинния доклад.

Позициите на БСП и енергийния министър за "Белене" се сближиха

Дебатът за "Белене" трябва да бъде пренесен в парламента, да чуем всички "за" и "против" и да вземем най-доброто решение за България. Т...

Тази версия на документа е била предадена на БЕХ и енергийното министерство в края на септември 2017. Докладът съдържа въведение, три части и два анекса: Финансов модел за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Белене" и Прогнозни цени на електроенергията в региона.

АЕЦ "Белене" се разглежда подробно във втората част на доклада. Пълното име на заданието, разработено от БАН е: "Анализ на възможността проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран на пазарен принцип и разработване на вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта "АЕЦ Белене", в отделно търговско дружество и провеждане на последваща процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол”.

Обособени са три части:

- технико-икономически и правен анализ на възможностите за използване на придобитото оборудване за изграждане на атомна електроцентрала на площадка "Белене" на пазарен принцип;

- вариант за отделяне на активите и пасивите на НЕК, свързани с проекта "АЕЦ Белене", в отделно търговско дружество;

ДСБ, "Да, България", Зелените, ДЕОС и БЗНС искат пълна публичност за доклада за "Белене"

Много сериозни критики по отношение на действията на правителството по проекта "Белене" отправиха ДСБ, ДЕОС, "Зелените", "Да, България"...

- финансов модел на проекта АЕЦ "Белене" – на Excel.

След като БЕХ и министърът на енергетиката са проучили внимателно тази версия, те са оказали натиск на екипа по проекта да въведе значителни промени и по тази причина проектът е бил удължен с два месеца. Това твърди пред "Биволъ" анонимното лице, изпратило документите.

"В документи, които представляват MS Word и MS Excel файлове, се откриват коментари и промени от потребител "beh", както и метаданни за последни промени от потребител с име MEET – предишното съкращение на Министерството на икономиката и енергетиката", пише още в сайта за журналистически разследвания.

От там призовават лицата с достъп до окончателния доклад да го изпратят в Balkanleaks. "Сравняването на крайната и междинната версия ще даде отговор на въпроса какво е променено в доклада и дали промените са съвместими с обективната и безпристрастна научна оценка, или са партизанска фалшификация по заповед на правителството, за да се оправдае една огромна кражба на обществен ресурс, в полза на чужда държава и корупционни кръгове", отбелязва изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика