Стойнев и Чобанов одобряват 20% данък върху приходите на фотоволтаици

34210
Стойнев и Чобанов одобряват 20% данък върху приходите на фотоволтаици
Снимка: БГНЕС

В днешните си изказвания пред парламента, икономическият министър Драгомир Стойнев и финансовият министър Петър Чобанов подкрепиха налагането на данък от 20% върху приходите на ВЕИ централите. Този данък беше одобрен на първо четене от Парламентарната бюджетна комисия.

Според Стойнев в този данък няма нищо притеснително, тъй като 20% такса върху приходите означава разход за самите компании, а това им намалява корпоративния данък. Освен това преди половин месец Европейската комисия е дала насоки за развитието на ВЕИ сектора, в които се казва, че инвестициите и разходите за инвестиции във фотоволтаици са намалели предвид пренасочването на средства към други технологични решения за сектора. Чобанов пък е доволен, че ще бъдат увеличени приходите в държавния бюджет.

Фотоволтаиците очакват фалити на производители на зелена енергия

Приетото от Комисията по бюджет и финанси предложение за 20% такса върху приходите на производителите на електроенергия от слънчеви и...

Вчера Българската фотоволтаична асоциация (БФА) разпространи съобщение по повод одобрения на първо четене от Бюджетната комисия данък, в което определят решението за дискриминационно и непрозрачно. Според асоциацията то противоречи на Конституцията, Европейските директиви, Насоките на Европейската комисия към държавите членки, пренебрегва препоръките от доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие, която само преди седмица понижи инвестиционния рейтинг на България заради действия на правителството, ограничаващи производителите от ВЕИ.

Начинът на приемане на решението (ако бъде прието и от Парламента) е идентичен с този, по който през септември 2012 г. беше взето решението за налагане на "цена за достъп" на ВЕИ производителите, но е в още по-голяма степен дискриминационно и незаконно. Сегашните управляващи тогава бяха категорично против такъв подход, а сега действат по същия начин, казват от БФА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика