Стотици отиват на протест в Брюксел заради пакет "Мобилност"

4498
Стотици отиват на протест в Брюксел заради пакет "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

600 български шофьори и служители на нашенски транспортни фирми отиват на 10 януари в Брюксел, за да протестират срещу пакет "Мобилност" - от 9:30 часа, когато ще има заседание на транспортната комисия на Европейския парламент. Предвижда се блокада на площада пред Европейския парламент, като основно протестиращи ще има от Пловдив - 150 камиона. Наети са и два самолета, които да превозят протестиращи.

"Около 600 души с трикольори, плакати на английски и скандирания категорично ще заявят, че мерките в пакета "Мобилност" обричат на фалит българския международен транспорт. А той формира 17% от БВП и носи около 13-14 млрд. лева годишно", заяви Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози, цитиран от в. "24 часа".

Павлова не видя големи неуспехи на европредседателството, не счете пакет "Мобилност" за неуспех

Колкото и нескромно да звучи, България успя да затвори най-много досиета от Триото – от 105 досиета успяхме да придвижим или затв...

Според Петърнейчев българският транспортен сектор е обединен както никога досега. Той е участвал в организацията на протеста дори по коледните празници.

"Пуснали сме уведомително писмо до белгийските власти, че ще блокираме пространството пред Европейския парламент. Разрешението е за 150 транспортни средства", допълни шефът на асоциацията, който е член на ИРУ със седалище в Женева. Той очаква на протеста да се присъединят представители на Румъния, Унгария, Латвия и Полша, които също са застрашени.

"На Съвета на министрите на 3 декември 8-те източноевропейски държави плюс Малта гласуваха против мерките, добили популярност като “Макрон”. Но в последния момент Чехия и Словакия се отказаха да ни подкрепят”, обобщи Петърнейчев.

Един от камионите ще се ползва за сцена, от която ще се произнасят речи, а от тонколони ще звучи революционна музика. Ораторите ще изтъкнат, че 150 000 са обречени да останат без работа. Отделно фалитът на българските международни превозвачи може да повлече и съпътстващи бизнеси с нефтопродукти, за гуми, лизингови компании и т.н.

Превозвач даде пример как "партньорите от ЕС" искат "да крадат" български шофьори

От другата седмица започваме срещи с нашите евродепутати, политици, за да могат да обяснят на всички свои колеги по политически семейст...

"Подновили сме изцяло автопарковете си с камиони Евро 5 и Евро 6. И когато отговаряме на всички европейски условия, ни извадиха пакета “Мобилност”, за да ни изхвърлят тотално от пазара на ЕС”, коментира Петко Ангелов, председател на Камарата на автомобилните превозвачи у нас.

Дотук Европейският съвет предлага на всеки четири седмици шофьорите да се прибират в страните, където са регистрирани фирмите. Отпадна изискването и превозните средства да се прибират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com