Съдийката, поемаща делото за КТБ, е с доста интересна биография

23781
Съдийката, поемаща делото за КТБ, е с доста интересна биография
Снимка: БГНЕС

Съдия Светла Божкова поема делото по неплатежоспособност на Корпоративна търговска банка (КТБ), стана ясно след публичното разпределение, направено от Софийския апелативен съд (САС).

Коя е съдия Божкова? Тя е един от 19-те апелативни съдии, които подкрепиха искането на колегите си от Софийски градски съд за оставката на досегашния председател на съда Владимира Янева и заместничките ѝ Богдана Желяска и Петя Крънчева. От трите на работа засега остана само Крънчева. Специално името на Крънчева е в основната на доклад на ВСС. Тя води Наказателното отделение на СГС и заключението от проверката на ВСС е, че там не е имало случайно разпределение на съдебни заседатели.

Законопроектът за банковата тайна в КТБ е на практика готов

В рамките на днешния ден или най-късно до утре, 3 юни, депутатите от Временната комисия за проверка на обстоятелствата около случая с...

Божкова и 18-те ѝ колеги от САС изрично поискаха задълбочена проверка по разпределенията за делата за несъстоятелност на КТБ, както и на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция". Именно заради „Белведере” съдия Румяна Ченалова стана клиент на прокуратурата.

Освен това Светла Божкова беше и докладчик по делото на Главното мюфтийство за вакъфските имоти. Според решение на САС Мюфтийството не е правоприемник на някогашните мюсюлмански вероизповедни общини и не може да води дела срещу държавата и общините за връщането на техни имоти. Такива дела Мюфтийството заведе на няколко места в България – в Пловдив, в Карлово, в Кюстендил, в Дупница.

Припомняме, че съдия Иво Дачев от Софийски градски съд вече обяви КТБ в несъстоятелност. В решението се определи началната дата на неплатежоспособността - 06.11.2014 г. и се прекрати дейността на КТБ. Съдът постанови обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ.

В края на април Софийска градска прокуратура подаде протест против решението на Софийски градски съд в частта, в която за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД е определена датата на отнемане на лиценза на банката – 06.11.2014 г. Прокуратурата и БНБ искат за дата на отнемане на лиценза да бъде посочен 30 септември, 2014 година. Точно между 30 септември и 6 ноември са извършени куп цесии за милиони левове и бяха изказани доста мнения, че ако датата на неплатежоспособност остане 6 ноември, то цесиите няма как да бъдат атакувани законово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика