Танева обяви как държавата ще подпомогне земеделските стопани

3034
Танева обяви как държавата ще подпомогне земеделските стопани
Снимка: БГНЕС

"3644 земеделски стопани, които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствани райони, но които отпаднаха с предефинирането, първо ще получат компенсаторно плащане отново в размер на 25 евро на хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащания според размера на декарите.

Това обяви на извънреден брифинг в МС министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда

"Да, лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда. Какво да коментирам, нещо стил памфлет." Нашите малки пр...

Земеделският производител Красимир Кунчев представил пакет от 6 мерки още на 13 март, които в условия на коронавирус трябва да се вземат, за да не се допусне продоволствена криза в страната.

Предложението е да се подпомогнат земеделските производители на зеленчуци на базата на доходите им, не на базата на декари.

Малките производители по този начин, ще имат интерес да издават фактури, за да могат да получат помощи.

Министър Танева заяви, очаква допълнителната подкрепа да бъде финализирана с решение на ЕК.

"Добрата новина е, че ЕП завчера гласува в Комисията по земеделието включването на това плащане като възможно и за предходния период, който е една плюс една година", посочи министър Танева.

Корнелия Нинова не видя освобождаване от такси за земеделските производители

Сегашното постановление в защита на българските производители няма да работи. Няма процент, няма колко да е площта, нито освобождаване ...

Тя поясни, че това е инициатива на България, която благодарение на всичките ни депутати в ЕП успя да мине на комисия вчера. "Искам да изкажа благодарност на европейските депутати и събраната подкрепа. Това касае 3644 стопани, които бяха в стария обхват на необлагодетелстваните район", коментира министърът.

За разлика от други страни, в България няма изхвърлена земеделска продукция заради извънредното положение и ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19, обяви Танева.

Тя обясни този факт с добрата комуникация между търговските вериги и земеделците. „Някои от тях ми казаха, а и една верига потвърди, че са получили SMS-и, с които търговците ги питат готови ли са с продукцията, за да я изкупят“, каза Танева.

По думите й, има активна комуникация и добронамереност между двете страни. Министърът уточни, че срокът на Постановлението, с което хипермаркетите трябва да изкупуват продукция от регионални производители, е 14-дневен, но ще им бъде даден допълнителен срок от още 2 седмици.

Танева съобщи още, че двете асоциации на млекопреработвателите имат също активна комуникация с търговските вериги. Подготвя ске редакция по точката в Постановлението, според която 90% от асортимента на млечните продукти в големите магазини трябва да е от регионални производители и от 100% българско сурово мляко. Тя трябва да бъде направена така, че да удовлетворява и двете страни.

Земеделският министър и търговските вериги казват, че гледат в една посока за българските продукти

Мисля, че постигнахме обединение. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на специална пресконференция, на която се появи с п...

Много е важно да защитим производителите на сурово мляко, защото в Европа вече започна криза. Те са малки производители и не е по техните сили да се защитят сами, посочи Танева. И обясни, че за тази дейност 2 години трябва само да влагаш пари преди да започнеш да получаваш продукция. И ако фермите прекратят дейността си заради кризата, възстановяването ще е изключително трудно.

Надявам се да бъде успешна комуникацията, защото целта е да има максимален достъп на бг продукти по всички канали, каза още Танева.

Тя съобщи, че от данни на животновъдите, съобщени по време на Консултативния съвет, станало ясно, че благодарение на взетите мерки, има двойно повече заклани български агнета за Великден спрямо същия период на миналата година. Остават още 20% животни за реализация, които ще бъдат пласирани по Гергьовден. За дефицит не може да се говори, ние сме отворен пазар, посочи Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com